Естрогенът винаги ще бъде тема за обсъждане, докато има жени на тази планета. Ако говорим за рак на гърдата или рак на яйчниците, ПМС, менопауза, то естрогените винаги са основните причини.
Добрата новина е, че естрогенният дисбаланс може да се регулира чрез храна и билки.
Естрогенът е хормон, произвеждан предимно в яйчниците, но може да се произвежда и в други тъкани. Като надбъбречните жлези (поради което мъжете имат естроген, но на по -ниски нива). LOS естрогенните рецептори присъстват в много тъкани: бъбреци, мозък, кости, сърце, бели дробове и др.
Това е причината много системи да страдат от естрогенен дисбаланс.
Симптоми на дисбаланс
Това може да допринесе за симптоми като чувствителност на гърдите, промени в настроението, глад за храна, наддаване на тегло, мигрена, нередовни менструации и др. Жените с проблеми с фертилитета също могат да имат хормонален дисбаланс, който води до преобладаване на естроген.
Тези с по -високи нива на този хормон също могат да бъдат изложени на по -голям риск от развитие на по -сериозни състояния, като свръхрастеж на тъкани в репродуктивните органи (т.е. кисти, полипи, ендометриоза) и рак на гърдата и матката.
Трябва да се отбележи, че нормалните нива на естроген поддържат здрава костна плътност, насърчават здраво сърце и могат да повлияят положително на настроението.
По време на менопаузата нивата намаляват и рискът от остеопороза, сърдечни заболявания и промени в настроението се увеличава. И така, какво можем да направим, за да сме сигурни, че нивата на естроген са добре балансирани?
Поддържане на хормонален баланс
Храненето може да играе важна роля за здравословния хормонален баланс. Що се отнася до естрогенния баланс, важно е да се гарантира, че чернодробната функция и храносмилането функционират оптимално.
Черният дроб е отговорен за разграждането (метаболизма) на естрогена, а храносмилателната система премахва разградения естроген. Храни, които насърчават чернодробната функция и здравата храносмилателна система, включват:
- Зелен чай
- Зелени листни зеленчуци (корен от глухарче, зеле, манголд, спанак, рукола и др.)
- Кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, брюкселско зеле и др.)
- Лук и чесън
- Храни, богати на фибри (плодове, семена от чиа и др.)
Растителните храни, които влияят на женските хормони, се наричат фитоестрогени. Те са важни, защото са склонни да бъдат по -слаби от тези, произвеждани в организма. В резултат на това помагат да се постигнат по -балансирани нива на естроген. Примери за храни, които съдържат лигнани или изофлавони (компоненти, които правят фитоестрогените такива, каквито са) включват:
- сурови зеленчуци
- ленено семе
- тиква, сусам и слънчогледово семе
- корен детелина
- женско биле
В допълнение към включването на определени храни във вашата диета, също е важно да ограничите излагането си на ксеноестрогени. Те са синтетични съединения, които по своята химическа структура приличат на естествено срещащи се естрогени. Някои от тях са особено опасни за жените, тъй като са свързани с повишен риск от рак на гърдата.
Ксеноестрогените се свързват с естрогенните рецептори в различни тъкани и могат да повишат нивата на естроген повече от естествените естрогени в нашето тяло. те се добавят главно към козметика, лосиони, пластмаси и пестициди. По -конкретно, компонентите, които трябва да се вземат предвид, включват:
- бисфенол
- диоксини
- етиленоксид
- парабени
- фталати
- полихлорирани бифенили (ПХБ)
Също така, физическата активност и здравословните нива на телесните мазнини играят важна роля за поддържане на оптимални нива на естроген. Упражнението не само помага за понижаване на нивата на естроген, но също така може да подобри елиминирането на излишния естроген.
Ако имате някакви съмнения относно хормоните си, трябва да посетите Вашия лекар.