При лечението на хипотиреоидизъм , променящите се навици на живота, които включват ежедневна физическа активност, отпускане, намаляване на стреса и хранене със здравословни храни, които позволяват нормалното функциониране на тази жлеза, са изключително важни.
Ето какво трябва да консумирате, за да подобрите функцията на щитовидната жлеза:
Йод - участва в синтеза на тиреоидните хормони и е неразделна част от него. Основната причина за хипотиреоидизма е липсата на йод в храната. Храните, богати на йод, включват риба, морски дарове, водорасли, както и мляко и млечни продукти, пуешко месо, лук, спанак, картофи и др.
За здравето на щитовидната жлеза са необходими следните хранителни вещества:
Селен - среща се в гъбите, морските раци, риба тон, черен дроб, бразилски ядки, слънчогледово семе и пълнозърнести храни.
Желязо - природните източници на желязо са червеното месо, риба, яйца, ядки, тиквени семки, спанак и кисело зеле.
Калций - богати на калций храни са броколи, мляко и млечни продукти, сардини, сьомга, ядки, бобови растения и др.
Витамин Е - намира се в студено пресованите масла, бадеми, лешници, слънчоглед, домати, авокадо.
Омега-3 мастни киселини - омега-3 храни са сардини, ядки, сьомга, риба тон, ленено семе, зехтин и орехи.
Пробиотици - се намират в кефира и други видове ферментирали продукти.
Витамин D - макар и в малки количества е налице в някои хранителни стоки (например в по-мазната морска риба, яйца и млечни продукти), като основен източник на витамин D се препоръчва умерено излагане на слънце, тъй като с това тялото естествено произвежда този витамин.