Някои често срещани хранителни продукти, които всички имаме у дома, може да поседят по шкафовете много по-дълго, отколкото пише на опаковката.
Вместо да изхвърляте храна щом и мине срока на годност, вижте кои продукти можете да използвате и след това:
Дори и да била използвана за приготвяне например след 10 години, спагетите само ще загуби вкуса си, но неотворените опаковки от този продукт определено можете да консумирате след срока на годност.
2.
Бобът ще бъде готов за готвене дори и ако с години сте го съхранявали. Единственото, на което трябва да обърнете внимание е дълго да го готвите, т.е. варите.
Високата количество киселини, която има в оцета е един вид естествен консервант, който пречи да се развиват бактерии, така че този продукт има неограничен срок на годност. При някои видове оцет с течение на времето може да забележите промяна на цвета, но това ни най-малко не засяга вкуса или качеството.
По същество тази подправка е камък. Също като гранит не може да се заразява с бактерии, така че нищо не може да се случи и на солта.
Поради високото съдържание на алкохол, екстракта от ванилия можете да съхранявате неограничено, въпреки че аромата и вкуса са най-добри през първите 5 години. Съхранявайте далеч от светлина и топлина, но избягвайте да го съхранявате в хладилника, защото ще се повреди.
Ако държите на студено и тъмно място, срока на годност на консервите можете да продължи двойно.