В днешно време технологиите са навлезли дълбоко както в ежедневието, така и в работата ни. По цял ден прекарваме пред монитора улисани в поредната възложена задача.
Лошата новина в случая е, че стоейки пред компютъра, няма как да отслабнем или метаболизма ни да се засили от само себе си.
Хубавата е, че можем да предпазим поне очите си с подходящ подбор на храни, полезни за зрението ни. Ето кои са най-препоръчваните за похапване плодове, зеленчуци и ястия за добро зрение .
Естествено, че морковите са на първо място. Съдържащите се в зеленчука бета каротин и антиоксиданти намаляват риска от различни заболявания на очите , в това число и на катаракта. Морковите са благодатни зеленчуци, които можете да включвате в различни ястия, салата и супи, какво и да похапвате сурови. Към тази група включваме и сладките картофи, които съдържат бета каротин.
И двата вида зеленчуци съдържат голямо количество витамин С, който доказано е ключов антиоксидант, грижещ се за здравето на очите . Възможностите за консумация също са разнообразни – салати, супи, спагети, гарнитури, омлети.
Цели четири съставки, полезни и предпазващи очите ни съдържа спанакът – витамин С, бета каротин, и огромни количества от полезните антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Те абсорбират между 40 и 90% от вредните слънчеви лъчи и точно това е причината да действат като слънцезащитен крем за очите . Консумирайте без ограничения – салати, готвени ястия, супи…
Научни изследвания са доказали, че редовният прием на храни, богати на омега-3 мастни киселини защитават малките кръвоносни съдове, разположени в окото. Сьомгата и сардините съдържат най-много от тях, но това не ви пречи да си похапвате и други морски деликатеси и риба. 100-150 грама е препоръчителното седмично количество.
Щраусовото и пуешкото месо са чудесни и здравословни заместители на телешкото, пилешкото, агнешкото и свинското. Те са нискокалорични и същевременно съдържат достатъчни за организма и много полезни за очите протеини , цинк и желязо. Можете да ги готвите, да ги хапвате в сандвичи или да слагате в салати.