1 чаша фина захар
1/2 чаша светъл царевичен сироп
3/4 чаша едро нарязани бадеми, запечени
1 с.л. масло
1/2 ч.л. чист екстракт ванилия
1/8 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
Покрийте плитка тавичка за печене с пергаментова хартия. Смесете захрта и царевичния сироп в купа за микровълнова. Пуснете в микровълновата на силна степен (HIGH) за 3 минути (захарната смес трябва да стане прозрачна и на балончета). Добавете бадемите, бъркайте. Пуснете отново на силна степен за 3 минути, или докато сместа добие лек карамелен цвят, като бъркате на всяка минута. Добавете маслото, ваналията и солта. Пуснете отново на силна степен за 1 1/2 минути, или докато сместа придобие цвета на фъстъчено масло. Прибавете содата объркайте, докато сместа шупне леко. Бързо я пресипете в приготвената тавичка. Загладете отгоре и оставете да престои 30 минути, докато стегне карамелът. Начупете на парченца, преди да поднесете.