Готвим картофите по всевъзможни начини - печени, варени, пържени, на кюфтета и на пюре... Едва ли обаче сте приготвяли картофени пуканки ! Това е лакомство, достойно за всяка празнична трапеза (и не само) - малки, апетитни и се ядат на една хапка. Ако вече сте заинтригувани, то тогава непременно си запишете рецептата. Тези картофени топчета са много вкусни, въпреки че са направени само от две съставки: картофи и нишесте:
Картофени пуканки
Продукти:
- 400 г картофи
- 100 г нишесте
- сух магданоз
- червен пипер
- сол и подправки на вкус
Приготвяне:
Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на приблизително еднакви парчета, след което ги сварете в леко подсолена вода за 30 минути. Пасирайте го на пюре, след което добавете нишестето.
Разбъркайте с лъжица или вилица, докато получите гладка смес, подобна на тесто. Веднага гребвайте от сместа с лъжица и оформяйте топчета с помощта на намаслени длани. В широк тиган се налива олио с дълбочина 1,5-2 см и се слага на огъня да се загрее на умерена температура.
Пускайте топчетата в олиото с помощта на щипка или решетъчна лъжица и ги разбърквайте по-често, за да запазят формата на топка, но и за да могат да се изпържат равномерно. Трябва да се запекат хубаво от всички страни.
Извадете ги с решетъчна лъжица и ги наредете върху чиния, постлана с хартиена салфетка.
Поръсете ги с подправки по ваш вкус и ги сервирайте топли или студени, разбира се, че са еднакво вкусни. Можете да ги набодете на дървени клечки.