Хрупкави орехови пастички: Само 4 съставки, БЕЗ брашно и миксер, а вкусът е божествен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хрупкави орехови пастички: Само 4 съставки, БЕЗ брашно и миксер, а вкусът е божествен!
Хрупкави орехови пастички: Само 4 съставки, БЕЗ брашно и миксер, а вкусът е божествен!
99447
Хрупкави орехови пастички: Само 4 съставки, БЕЗ брашно и миксер, а вкусът е божествен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

„Това е старинен сладкиш, майка ми го правеше често. Приготвя се само от 4 съставки, без брашно и миксер и е много, много вкусен. Можете да намерите рецептата в страхотната стара народна готварска книга от 1956 г.“, казва дамата, която ни изпрати рецептата. Тя покрива вкусните орехови пастички с две различни глазури и така получава два привидно различни сладкиша.

„В рецептата за този сладкиш изпеченото тесто е покрито с глазура, която се получава от 12 бучки захар, разтворени в 3 супени лъжици вода и към които е добавена ванилия за аромат (една бучка захар е 5 грама).

Майка ми слагаше отгоре шоколадова глазура, защото като деца най-много обичахме сладкиша така. Пригответе шоколадовата глазура, както ви харесва най-добре, а за мен най-добра е тази от 100 гр.

разтопен шоколад с 3 с. л. олио.

На заглавната снимка половината блатове са покрити с шоколад, а половината със захарна глазура (която всъщност е гъст сироп), което придава на блатовете много хубав блясък. И, да, не очаквайте перфектен разрез заради стафидите, но затова пък вкусът е божествен!“, обяснява Гергана. Ето какво ви трябва, за да си приготвите нейните Хрупкави орехови пастички без брашно :

хрупкави орехови пастички

Хрупкави орехови пастички

Продукти:

250 г смлени орехи

250 г стафиди

200 г захар

4 яйца

За захарна глазура:

60 гр. захар

3 с.л. вода

1 пръчица ванилия или 1 пакетче ванилова захар (10 гр.)

За шоколадова глазура:

100 гр. шоколад

3 с. л. олио

Приготвяне: 

Първо накиснете стафидите във вода, сок или ром, след което ги прецедете, след като набъбнат. В оригиналната рецепта не е посочено, така че не е необходимо да ги накисвате. Освен това вместо стафиди можете да използвате сушени боровинки или ситно нарязани сушени плодове по избор.

продукти орехови пастички

В по-дълбока купа смесете смлените орехи, захарта, стафидите (или сушени плодове по избор) и целите яйца (без да ги разбивате предварително с миксер). Разбъркайте добре, докато цялата смес се хомогенизира и стане гладка.

Намаслете тава (28х20 см) и я поръсете с брашно (отърсете излишното) или просто я постелете с хартия за печене. Изсипете сместа, разпределете равномерно до получаване на дебелина около 2 см.

орехов блат

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на умерена температура (190 градуса) за около половин час. 

печен орехов блат

Докато е още горещ, изпеченият сладкиш се залива с глазурата, оставя се да изстине напълно, след което се нарязва на пръчици или кубчета и се поднася.

орехови пастички с глазура

орехови пастички с шоколад

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft