„Това е старинен сладкиш, майка ми го правеше често. Приготвя се само от 4 съставки, без брашно и миксер и е много, много вкусен. Можете да намерите рецептата в страхотната стара народна готварска книга от 1956 г.“, казва дамата, която ни изпрати рецептата. Тя покрива вкусните орехови пастички с две различни глазури и така получава два привидно различни сладкиша.
„В рецептата за този сладкиш изпеченото тесто е покрито с глазура, която се получава от 12 бучки захар, разтворени в 3 супени лъжици вода и към които е добавена ванилия за аромат (една бучка захар е 5 грама).
Майка ми слагаше отгоре шоколадова глазура, защото като деца най-много обичахме сладкиша така. Пригответе шоколадовата глазура, както ви харесва най-добре, а за мен най-добра е тази от 100 гр.
На заглавната снимка половината блатове са покрити с шоколад, а половината със захарна глазура (която всъщност е гъст сироп), което придава на блатовете много хубав блясък. И, да, не очаквайте перфектен разрез заради стафидите, но затова пък вкусът е божествен!“, обяснява Гергана. Ето какво ви трябва, за да си приготвите нейните Хрупкави орехови пастички без брашно :
Хрупкави орехови пастички
Продукти:
250 г смлени орехи
250 г стафиди
200 г захар
4 яйца
За захарна глазура:
60 гр. захар
3 с.л. вода
1 пръчица ванилия или 1 пакетче ванилова захар (10 гр.)
За шоколадова глазура:
100 гр. шоколад
3 с. л. олио
Приготвяне:
Първо накиснете стафидите във вода, сок или ром, след което ги прецедете, след като набъбнат. В оригиналната рецепта не е посочено, така че не е необходимо да ги накисвате. Освен това вместо стафиди можете да използвате сушени боровинки или ситно нарязани сушени плодове по избор.
В по-дълбока купа смесете смлените орехи, захарта, стафидите (или сушени плодове по избор) и целите яйца (без да ги разбивате предварително с миксер). Разбъркайте добре, докато цялата смес се хомогенизира и стане гладка.
Намаслете тава (28х20 см) и я поръсете с брашно (отърсете излишното) или просто я постелете с хартия за печене. Изсипете сместа, разпределете равномерно до получаване на дебелина около 2 см.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на умерена температура (190 градуса) за около половин час.
Докато е още горещ, изпеченият сладкиш се залива с глазурата, оставя се да изстине напълно, след което се нарязва на пръчици или кубчета и се поднася.