Варена царевица на плажа - класика в жанра! Има ли някой, който да не се изкуши от това лакомство? Омаломощени от слънцето и морските вълни с жажда посягаме към сочния зеленчук и с удоволствие го поднасяме на децата си.
Освен, че е божествено апетитна, варената царевица ни помага да върнем силите си и отново да се гмурнем в сините води на необятното море. Дали обаче хората, които я разпространяват, се придържат към всички онези хигиенни изисквания?
Защо и кога да не купуваме варена царевица от плажа?
Знаете, че в горещините срокът на годност на храните е драстично по-кратък.
За съжаление плажните търговци често нарушават условията за съхранение. Това, което ще ви подскаже дали да купите кочан царевица или да заложите на друга вкусна и освежаваща храна, са следните няколко неща:
• Неприятна миризма
Ако усещате дори леко неприятна миризма, в никакъв случай не купувайте. Това е индикатор, че нещо с продукта не е както трябва.
• Мътна и студена вода
Ако водата в съда, където се съхраняват кочаните, е мътна и студена, не купувайте. Тя трябва задължително да е топла и бистра, което показва, че е сварена скоро.
• Сив кочан
Ако кочанът сивее, това значи, че е сварена на предния ден. Не купувайте. По-добре изчакайте следващ търговец, който може би ще ви предложи прясна храна, а не развалена такава.
Не казваме, че е нужно да се лишавате от плажните удоволствия, но бъдете разумни. Купувайте и консумирайте с мярка, за да не се окаже накрая, че кочан сварена царевица е съсипал лятната ви ваканция!