Тестените произведения са истинска гордост за всяка домакиня, която умее да ги приготвя. Днес ви предлагаме една рецепта, с която просто няма как да сбъркате и със сигурност ще шашнете близки и приятели с тази невероятна месеница със сирене .
Царска месеница със сирене
Продукти:
200 мл хладка вода
150 гр.кисело мляко
1 голяма щипка сода бикарбонат
20 гр.мая
2 ч.л.захар
1 1/2 ч.л.сол
2 яйца (без 1 жълтък)
3 с.л.олио
800 гр.брашно
200-250 гр.сирене
За намазване:
4 с.л.олио
50 мл разтопена свинска мас
20 гр.масло
Приготвяне:
Натрошете маята в хладка вода, добавете захарта, разбъркайте хубаво с вилица и оставете за 10-15 минути да шупне.
Изсипете шупналата мая в брашното, в което сте оформили кладенче, добавете олиото, солта, разбитите леко яйца без единия жълтък, киселото мляко с разтворената в него щипка сода и започнете да бъркате сместа първо с вилица, като вземате постепенно от брашното, а след това доомесете на ръка, докато се получи гладка и нелепнеща топка тесто. Може да се наложи да добавите още малко брашно или да не използвате цялото количество - просто следете консистенцията на тестото.
Покрийте тестото и го оставете на топло за 40 минути, покрито с фолио или кърпа. В малка купа разтопете свинска мас и смесете с олио. Готовото тесто разделете на 4 части и всяка разточете на малка правоъгълна кора. Първата намажете с мазнина и поръсете с натрошено сирене, отгоре сложете втора кора и пак намажете с мас и сирене. Двете кори навийте заедно на руло. Така оформете и останалите рула - трябва да се получат 4 броя.
Всяко срежете на две по дължина, така че да се получат 8 парчета. Хванете двата края и ги усучете в противоположни посоки. В тавичка, покрита с хартия за печене, навийте едното парче в средата като охлюв. Останалите усукани рула подредете в кръг около него, докато изпълнят тавата.
Оставете месеницата за 20 минути да бухне хубаво в тавата. Намажете с разбит жълтък с малко олио и изпечете в загрята фурна 35-40 минути до златиста коричка. Извадете готовата месеница и я намажете с масло, покрийте с кърпа за 5-10 минути.
Приятен апетит!