Време е да приготвим и празнична погача за днешния свят празник Благовещение . А предложението ни наистина си заслужава усилията, защото ще е най-красивата и вкусна погача, която някога сте приготвяли!
Пищната визия на този обреден хляб не ни позволява да го наречем другояче, освен Царска погача за Благовец :
Царска погача за Благовец
Продукти:
150 мл кисело мляко (на стайна температура)
150 мл хладко прясно мляко
70 г масло или маргарин
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
600-700 г брашно
15 г мая (1 1/2 пакетче), суха
50 мл олио
3 яйца (на стайна температура)
Приготвяне:
В по-дълбок съд разтворете маята в малко хладко мляко с лъжица захар, след което разбъркайте и оставете за 5-10 минути на топло място, за да се активира и разпени. След това започнете да добавяте всички съставки една по една.
Може да смесите останалото прясно мляко и киселото мляко, тъй като киселото мляко не трябва да е студено при замесване на тестото. Добавете маслото и яйцата (също на стайна температура), след което разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки.
След това започнете постепенно да добавяте брашно и малко сол, след което бъркайте с лъжица или шпатула, докато получите хубаво равномерно тесто. Накрая омесете тестото на ръка. Все пак ще остане средно мека и доста лепкава, но трябва да бъде.
Покрийте го в купата, в която сте го омесили (с прозрачно стреч фолио, кърпа или някаква купа) и го оставете на топло, докато удвои обема си, което ще отнеме 30-40 минути (в зависимост от температурата).
Извадете тестото върху леко набрашнена работна повърхност, след което с помощта на точилка го разточете на правоъгълна кора с дебелина половин сантиметър. Намажете тестото по цялата повърхност на тънък слой с масло или маргарин, след което нарежете на по-големи правоъгълници или кубчета.
Нарежете всяко кубче от вътрешната страна на тънки ивици, след което ги навийте на руло и ги подредете в тава или форма за кекс с обръч, застлана с хартия за печене.
Подредете ги в кръг, докато се напълни цялата тава. Покрийте и оставете да втаса хубаво, след което го намажете с разбито яйце (или жълтък с малко мляко или олио) и по желание поръсете със сусам и семена.
Пъхнете в предварително загрята фурна на 200 градуса, след което веднага намалете на 180 градуса. Покрийте горната част с фолио и печете общо около 40 минути.