Подготовката на зимнината бавно започва, така че е време да обновим любимите си рецепти, но и да опитаме нови. За читателите на "За жената" сме избрали няколко рецепти за царска туршия , със и без консерванти, разгледайте ги, всички са страхотни и изберете тази, която ви подхожда най-добре.
Царска туршия с чушки, моркови и карфиол
Необходими продукти:
4 кг чушки
3 кг моркови
3 кг карфиол
Подправки: магданоз и чесън на вкус
За маринатата:
500 мл олио
1 л оцет (алкохолен)
300 г сол
300 г захар
10 г салицилова киселина
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и се слаган в голяма широка тенджера. Оставя се захлупена за едно денонощие. На другия ден бурканите се пълнят, зеленчуците се притискат хубаво, като между тях се слагат наситнен магданоз и наситнен чесън, натиска се решетка, долива се от маринатата и се затваря.
ИМПЕРАТОРСКА САЛАТА
Когато правиш нещо успешно няколко поредни години и всеки път се получава страхотно - то си заслужава да бъде обявено публично:
Необходими продукти:
2 кг корнишони
2 кг карфиол
2 кг моркови
2 кг зеле
2 кг червени чушки
За маринатата:
500 г захар
1 л оцет
500 мл олио
300 г сол
1 пак.консервант
1 пакетче черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Приготвяме голяма тенджера (аз ползвам същата, в която правя лютеница), измиваме добре зеленчуците, след което ги нарязваме, слагаме ги в тенджерата и ги заливаме със марината. Всички съставки за маринатата се смесват предварително.
Оставете туршията да престои така захлупена 24 часа с периодично разбъркване. След 24 часа бурканите се пълнят, зеленчуците се притискат до 1 пръст до ръба на буркана. Когато бурканите се напълнят се заливат със саламура. Бурканите се затварят плътно и императорската салата е готова.
ЦАРСКА САЛАТА БЕЗ КОНСЕРВАНТИ
Необходими продукти:
5 кг чушки, камби
1,5 кг моркови
2 кг карфиол
250 г сол
400 г захар
За маринатата:
1,5 литра оцетна киселина (бял оцет 9%)
500 мл олио
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на едро или на ситно по желание. Отгоре се поръсват със сол и захар, след което се оставят за 24 часа, покрити с фолио или кърпа.
На следващия ден се отцежда пуснатата течност от зеленчуците, смесдва се в тенджерата с 1,5 литра киселина (бял оцет) и 500 мл олио, след което се слага на огъня да заври. Когато заври, нарязаните зеленчуци се заливат с течността и се оставят захлупени за още 24 часа. На следващия ден напълнете бурканите и затворете добре.