Искам да споделя с вас една отлична рецепта за супер меки мекици , които са изключително пухкави и еластични. Домашните мекици по моята рецепта стават толкова вкусни благодарение на една съставка - киселото мляко. Повечето домакини приготвят мекиците по традиционния начин - с топла вода и мая, някои слагат и прясно мляко.
Царски мекици с кисело мляко
Продукти:
1 кг обикновено брашно
1 пак. бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
1 кубче прясна мая
500 мл хладко прясно мляко
1 малка кофичка кисело мляко (150-200 гр.)
3 супени лъжици олио
Допълнително:
найлонов плик
Плънка по желание
Приготвяне:
Натрошете маята в част от топлото прясно мляко, добавете супена лъжица брашно и разбъркайте добре .
Получената закваска изсипете в купа със смес от пресято брашно, бакпулвер и сол.
Добавете останалото прясно мляко и олиото, добавете киселото мляко и разбъркайте гъсто тесто.
След това го доомесете с останалото брашно на ръка. Трябва да е меко, гладко и еластично.
Поставете тестото за мекици в намазнен найлонов плик.
Затворете добре и съхранявайте в хладилник .
От вас зависи дали ще приготвите мекиците на следващия ден или ще оставите тестото да почива спокойно още 3-5 дни .
Когато сте готови, извадете тестото и го оставете да се отпусне на стайна температура. След това с ръце късайте топки от него, оформете ги с размер по желание, разтеглете ги с длан върху намазания с мазнина работен плот и ги оставете да „дишат“ за известно време.
Изпържете ги в достатъчно загрята мазнина от двете страни до златисто.
Поднесете мекиците с плънка по желание - у дома ги хапваме поръсени с настърган кашкавал, а децата слагат салам и кетчуп.
Да ви е сладко!