Колкото и да ни е срам да си го признаем, пред пухкавото и ароматно тесто никога не можем да устоим! А с тази рецепта за царски тутманик ще ви изкушим така, че ще се втурнете към хладилника за нужните продукти. Получава се мекичко, ароматно и пълно със сирене тестено вълшебство , което просто няма как да не бъде изядено до трошичка! Ето и рецептата за този царски дърпан тутманик със сирене :
Царски тутманик
Продукти:
520 гр.брашно + още малко за доомесване
150 мл разтопена свинска мас
500 гр.сирене
220 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л.кисело мляко с връх
1 супена лъжица захар
1 с.л.сол
8 гр.суха мая
2 с.л.олио
Приготвяне:
1. Изсипете брашното в купа, като го пресеете предварително. Добавете сухата мая и захарта и разбъркайте. Направете кладенче в средата, а вътре чукнете яйцата без единия жълтък. Налейте топлото прясно мляко заедно с киселото мляко и олиото. Омесете меко тесто, като вземате по малко от брашното около кладенчето.
2. Когато тестото стане еластично, меко и нелепнещо, разделете го на 6 топки. Сега процедурата е следната:
Потопете ръцете си в разтопената мас и разтеглете първата топка тесто с пръсти, докато стане тънка и прозрачна кора (ако някъде се разкъса, няма проблем). Поръсете още мазнина отгоре и част от натрошеното сирене. Така направете с всяка следваща кора и ги поставяйте една върху друга.
3. Навийте корите на руло и го нарежете на триъгълници. Подредете ги в намазнена тава, така че да има място между тях, защото ще втасат доста. Покрийте с кърпа и оставете тутманика да престои 2 часа на топло място.
4. Намажете втасалия тутманик с жълтък, смесен с малко прясно мляко, и поставете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 30 минути или докато стане златист на цвят. Проверете готовността с клечка за зъби. Не отваряйте фурната през първите 25 минути!
5. Поднесете царския тутманик топъл или студен - еднакво вкусен е!