Царски тутманик за царска закуска - пухкав, целия на конци и пълен със сирене! И трошичка няма да остане:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Царски тутманик за царска закуска - пухкав, целия на конци и пълен със сирене! И трошичка няма да остане:
Царски тутманик за царска закуска - пухкав, целия на конци и пълен със сирене! И трошичка няма да...
33068
Царски тутманик за царска закуска - пухкав, целия на конци и пълен със сирене! И трошичка няма да остане:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Колкото и да ни е срам да си го признаем, пред пухкавото и ароматно тесто никога не можем да устоим! А с тази рецепта за царски тутманик ще ви изкушим така, че ще се втурнете към хладилника за нужните продукти. Получава се мекичко, ароматно и пълно със сирене тестено вълшебство , което просто няма как да не бъде изядено до трошичка! Ето и рецептата за този царски дърпан тутманик със сирене :

Царски тутманик

Продукти:

520 гр.брашно + още малко за доомесване

150 мл разтопена свинска мас

500 гр.сирене

220 мл прясно мляко

2 яйца

3 с.л.кисело мляко с връх

1 супена лъжица захар

1 с.л.сол

8 гр.суха мая

2 с.л.олио

царски тутманик

Приготвяне:

1. Изсипете брашното в купа, като го пресеете предварително. Добавете сухата мая и захарта и разбъркайте. Направете кладенче в средата, а вътре чукнете яйцата без единия жълтък. Налейте топлото прясно мляко заедно с киселото мляко и олиото. Омесете меко тесто, като вземате по малко от брашното около кладенчето.

Щом поеме цялото брашно, прехвърлете на плота, добавете сол и месете поне 10 минути. Добавете още малко брашно, ако е необходимо.

2. Когато тестото стане еластично, меко и нелепнещо, разделете го на 6 топки. Сега процедурата е следната:

Потопете ръцете си в разтопената мас и разтеглете първата топка тесто с пръсти, докато стане тънка и прозрачна кора (ако някъде се разкъса, няма проблем). Поръсете още мазнина отгоре и част от натрошеното сирене. Така направете с всяка следваща кора и ги поставяйте една върху друга.

3. Навийте корите на руло и го нарежете на триъгълници. Подредете ги в намазнена тава, така че да има място между тях, защото ще втасат доста. Покрийте с кърпа и оставете тутманика да престои 2 часа на топло място.

4. Намажете втасалия тутманик с жълтък, смесен с малко прясно мляко, и поставете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 30 минути или докато стане златист на цвят. Проверете готовността с клечка за зъби. Не отваряйте фурната през първите 25 минути!

5. Поднесете царския тутманик топъл или студен - еднакво вкусен е!

дърпан тутманик

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft