Au gratin е начин за приготвяне на храна във фурната, благодарение на който на повърхността се образува вкусна златиста коричка. За да направите това, зеленчуците, месото или рибата обикновено се поръсват с галета или настърган кашкавал. Отличен пример за ястие, приготвено по този начин, е картофът Дафне или просто картоф на скара.
Тайната на успеха на това изискано френско ястие се крие във факта, че картофите, напоени с мляко и масло, просто се топят в устата ви. Легендарният картофен огратен може да служи като полезно допълнение към месото и зеленчуците. Такъв великолепен гювеч може лесно да се приготви за празника, той винаги изглежда добре на масата и предизвиква буря от положителни емоции сред гостите.
Съставки
Картофи 5 броя.
Масло 4 с.л.
Пшенично брашно 3 с.л.
Мляко 400 мл
Сол 1 ч.л.
кашкавал 200 гр
Лук 1 глава
Черен пипер (смлян) 1 щипка
Подготовка
Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма тенджера на слаб огън разтопете 3 с.л. масло. Добавете брашно, сол и черен пипер, разбъркайте до гладка смес.
Наливайте мляко постепенно. Оставете да заври, след което гответе още 2 минути, като разбърквате от време на време, докато сместа започне да се уплътнява.
Свалете съдът от котлона, настъргайте кашкавал (150 г) в соса и разбъркайте, за да се разтопи
Към сосът добавете тънко нарязани картофи и нарязан лук.
Намажете форма за печене с масло, върху нея разпределете картофите с останалите съставки.
Печете картофите около час, докато омекнат. Поръсете останалият кашкавал 5 минути преди да ги извадите
По желание можете да добавите щипка индийско орехче, комбинира се добре с картофи. Опитайте също да направите вкусни пълнени картофи и разкажете на приятелите си за рецептата!