Цепвам, пълня с билки и чесънче, и после заливам с гореща марината. За 1 нощ- в хладилника доматките стават мозък!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Цепвам, пълня с билки и чесънче, и после заливам с гореща марината. За 1 нощ- в хладилника доматките стават мозък!
Цепвам, пълня с билки и чесънче, и после заливам с гореща марината. За 1 нощ- в хладилника...
5183
Цепвам, пълня с билки и чесънче, и после заливам с гореща марината. За 1 нощ- в хладилника доматките стават мозък!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта за мариновани домати с копър и чесън е интересна с това, че зеленчуците не се слагат в буркан или друг съд, заедно с подправките, а на практика се пълнят с тях и после се заливат с топлата марината. Най-хубавата част е, че може да ги опитате още на следващия ден, без да чакате да се мариноват с дни.

Има няколко варианта как да нарежете доматите, за да ги напълните. Можете да ги цепнете на кръст (както направихме ние) или пък да отрежете капаче, да напълните и след това да го сложите обратно отгоре.

Ето и рецептата за невероятно вкусните пълнени мариновани домати :

Пълнени мариновани домати

Продукти:

600 гр. дребни, добре узрели месести домати

1 средна глава чесън

1/2 люта чушка

6 зрънца черен пипер

2 дафинови листа

1 с.л. едрозърнеста сол

1 с.л. захар

2 с.л. оцет 9%

1 литър пречистена вода

1 ч.л. смлян кориандър

малка връзка пресен копър

пълнени домати мариновани

Приготвяне:

Пълнените домати с билки и чесън трябва да се залеят с топла, но не вряла марината, с температура не по-висока от 40 градуса. Ако залеете доматите с гореща марината, кората им може да се спука и зеленчуците ще загубят формата и красивия си вид. Ето защо, първо пригответе маринатата и докато тя изстине, направете останалото.

В малка касерола или тенджера смесете сухите съставки: трапезна сол, смлян кориандър, бяла захар. Добавете дафиновия лист и зърната черен пипер. Залейте съставките с литър пречистена вода и поставете на огъня. Бъркайте, докато се загрява, така че захарта и солта да се разтворят напълно. Когато маринатата започне да ври, изключете котлона и добавете оцет към сместа. Разбъркайте и оставете маринатата да изстине.

Измийте и подсушете малка връзка копър. Нарежете я на ситно. Обелете чесъна. Прекарайте скилидките чесън през преса и смесете с нарязания копър.

Измийте и подсушете доматите. Изберете узрели и твърди домати без дефекти и вдлъбнатини. На върха на всеки домат с остър нож направете разрез във формата на кръст до около половината от домата.

Нарежете лютата чушка на тънки пръстени. Сега поставете пръстен люта чушка вътре във всеки домат. С чаена лъжичка сложете малко от сместа с копър и чесън вътре в домата. Поставете пълнените домати наопаки в тавичка или дълбок емайлиран съд (може и тенджера).

пълнени домати с копър и чесън

Когато маринатата се охлади достатъчно, внимателно залейте с нея пълнените домати. Покрийте ги с капак и ги поставете в хладилник за един ден.

мариновани пълнени домати

След 24 часа доматите могат да бъдат дегустирани.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft