Сухи съставки за тестото (мерителната чаша е от 200 мл):
1 чаша брашно
1 чаша захар
1 чаша грис
Плънка със сирене:
500 гр. извара (обезсолено сирене)
1 яйце
200 гр. заквасена сметана
4 супени лъжици захар (или на вкус)
Плънка с вишни:
500 гр. пресни вишни или от компот (може и череши)
3 супени лъжици масло
3 супени лъжици галета
3 супени лъжици захар
малко канела
Заливка:
2 яйца
250 мл прясно мляко
250 мл сметана (неразбита)
2 супени лъжици захар
Опитайте този освежаващ сладкиш - ще бъдете изумени!
1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2. Намажете тава с диаметър 30 см с олио.
3. Смесете всички сухи съставки и цялата смес разделете на три части в три различни съда.
4. В друг дълбок съд смесете съставките за плънката от сирене.
5. Разтопете маслото, добавете галетата и я запържете няколко минути. Оставете настрана да изстине и добавете вътре вишните (без костилки), лимоновия сок, захарта и канелата. Объркайте.
6. В трети дълбок съд разбийте заливката от яйцата, млякото, сметаната и захарта.
7. В тавата първо изсипете първата част от сухата смес, отгоре разпределете половината от вишните, след това - половината от плънката със сирене, отново част от сухата смес, отгоре останалата част от вишните, после останалата плънка със сирене и накрая - последната част от сухата смес.
8. Накрая отгоре залейте с яйчената смес и добре набодете целия щрудел с вилица на всеки няколко сантиметра, за да може течността да стигне до дъното. Оставете го за 10 минути да престои.
9. Печете във фурната 45 - 55 минути.
10. Преди да го поднесете, първо охладете добре сладкиша, за да може хубаво да се разреже.