Цинкът е защитник на имунитета , защитава организма от бактерии и вируси и е жизнено необходим минерал в защитата на организма срещу инфекции.
Помага ни да растем, да се развиваме и да дишаме. Това е минерал, който играе важна роля за правилното функциониране на нервната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система. Една от най-важните му роли е създаването на протеини и синтеза на ДНК, а също така влияе силно на либидото. Той не само ни предпазва от бактерии и вируси, но и намалява умората, болките в ставите и проблемите с чупещите се нокти.
Липсата на цинк може значително да намали защитните способности на организма. Освен това могат да се появят и други проблеми като: суха кожа, импотентност, диария, косопад, загуба на апетит...
Тъй като човешкото тяло не може да произвежда цинк само, той трябва да се набавя чрез правилното хранене .
От колко цинк се нуждаем всеки ден ?
Въпреки че цинкът е важен за тялото, тялото не се нуждае от големи количества от този минерал. Затова не трябва да се прекалява с хранителните добавки, а прекомерният прием на цинк също може да доведе до проблеми като по-лошо усвояване на медта.
Диетолозите препоръчват следните количества на дневна база:
- възрастни жени - 8 милиграма на ден
- възрастни мъже – 11 милиграма на ден
- бременни жени – 11/12 милиграма на ден
- кърмещи жени - 12 милиграма на ден
- деца до 3 години - 3 милиграма
- деца от 4 до 8 години - 5 милиграма
- деца от 9 до 13 години - 8 милиграма
Къде може да се намери цинк?
Цинкът се усвоява най-добре от животински храни като говеждо, яйца и морски дарове, но растителните източници не трябва да се пренебрегват.
Храни, които са богат източник на цинк:
- морски дарове (особено стриди)
- месо (говеждо, телешко, агнешко)
- яйца
- млечни продукти
- тъмен шоколад
- ориз
- бобови растения (боб, нахут, леща)