Здравейте, скъпи приятели и скъпи домакини. Днес ще ви представя една рецепта за приготвяне на най-сочните ребърца . Цялата тайна е в маринатата и начина на печене. Вярвам, че ще ви хареса и ще заеме важно място на празничната ви трапеза. И че ще ги хапнете с удоволствие, в това съм сигурна - Валентина. Ето и нейната рецепта за най-сочните мариновани ребра :
Най-сочните печени ребърца
Продукти:
Свински ребра с месо, коремна част (моето парче тежи 3,5 кг)
За първата марината:
10 скилидки чесън
3-4 чаени лъжички готварска сол
черен пипер
розмарин
50 мл олио
За втората марината:
150 г гъст доматен сос
1 супена лъжица олио
2 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица балсамов оцет
черен пипер
Приготвяне:
Отцедете излишната вода от месото, като го попиете с хартиена, кухненска кърпа, която ще абсорбира влагата.
Отстранете вените и излишната мазнина от парчето. С остър нож направете разрези между ребрата, за да се реже лесно по-късно, но и да се поемат по-добре подправките.
Пригответе първата марината: в хаванче смесете чесъна, солта, черния пипер и малко розмарин, добавете малко олио и направете хубава паста. Намажете хубаво месото с тази смес от чесън и подправки отгоре и отвътре на разрезите.
След като намажете месото от двете страни, с остър нож нарежете ребрата и ги отделете от месото, след което го подправете със същата марината отвътре. така цялото месо ще абсорбира чудните аромати.
Така приготвеното месо е готово за опаковане. Увийте го в прозрачно фолио за печене (може плик за печене), а след това го увийте в алуминиево фолио и го оставете в хладилник за поне 5-6 часа, като най-добре ще е да пренощува.
Когато става въпрос за приготвяне на такова празнично месо, няма да бързате, ако искате да се получи перфектно. След като месото престои, може да се постави в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час и 30 минути.
След това пригответе втората марината: в купа сложете 150 г гъст доматен сос (или сос), 1 супена лъжица олио, 2 супени лъжици соев сос, една супена лъжица оцет балсамико и черен пипер на вкус. Извадете ребрата от фолиото и внимателно ги намажете с втората марината.
Върнете го във фурната по следния начин: намажете от едната страна и печете 20-25 минути, след което го обърнете и печете още 20-25 минути, през цялото време на 180 градуса.
Когато сложите месото в тавата да се пече (с втората марината), най-добре е да покриете тавата с хартия или да сложите малко вода, за да не ви загори.
Да ви е сладко!