Моят приятел просто обича месото. Готов съм да го ям постоянно и под всякаква форма. И когато тя ми каза, че почти цяла зима заменя месото с боб, не можех да повярвам на ушите си. Оказва се, че свекърва им е дошла при тях и е донесла със себе си буркан с боб . Моята приятелка толкова хареса бобът , че записала рецептата и вече години наред си го прави в края на лятото.
Аз също се интересувах много от това ястие. И след дегустацията му се зарадвах. Продуктите са познати и достъпни. Самият процес на готвене не изисква специални умения. А вкусът на бобът е страхотен. Не забелязах как сам изядох половината буркан от раз. Сега искам да споделя това чудо с вас.
Съставки
Боб 3кг
Домат 1,5 кг
Моркови 300 гр
Лук 0,5 кг
чушки 1 кг
Слънчогледово олио 100 мл
Захар 200 гр
Сол 2 с.л.
Оцет 35 мл
Подготовка
Накиснете зърната боб в чиста вода и оставете да престоят една нощ. Сменете водата сутрин и варете зърната за 40 минути. Изцедете течността.
Обелете морковите, лука и чушките. Накълцайте зеленчуци на случаен принцип. Прехвърлете пюрето в тенджера, оставете да заври и гответе 20 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете сол, захар, олио и боб. Разбъркайте и гответе още 40 минути. През това време могат да се подготвят бурканите. Измийте ги със сода за хляб и стерилизирайте. Сварете капаците, ако са метални.
Изсипете оцета в бобовия бульон и варете 10 минути. След това подредете в буркани и затворете капаците. Обърнете консервите, увийте ги в топла кърпа и оставете за един ден.
Когато бурканите са напълно охладени, те могат да бъдат поставени в мазето или килера. Заготовката може да се използва за приготвяне на ястия, салати и като гарнитура. Дори само така да го хапвате е невероятно вкусни и задоволяващо. Заслужава си да опитате!