Ние жените обикновено страдаме от натрупани мазнини в областта на ръцете, корема и бедрата. Почти всяка жена знае кога е сложила някое и друго килце. Никога досега не съм преяждала и поради определени причини напълнях, което след време се превърна в тежест. Усещах умора все по-често и колкото и да внимавах за диетата си, килограмите се трупаха, без да мога да ги сваля по никакъв начин.
Един ден реших да опитам да се поставя на калориен дефицит, тоест да ям по-малко. Ядох само здравословни неща, отказах всичко преработено. Основах диетата си на плодове, зеленчуци, билкови чайове, много вода и от време на време си позволявах месни продукти. Не знам точно кога започнах, преди няколко месеца, но досега съм свалила 10 кг.
Не всеки може да отслабне бързо, много други фактори влияят на загубата на тегло, като диета, среда, но също така и вътрешни фактори като стрес, скорост на метаболизма... Справях се страхотно и продължих да ям това вкусно ястие - кюфтета с тиквички , които са нискокалорични, така че можех да ям повече от тях. Рецептата е една от най-вкусните, които съм правила.
Аз консумирах кюфтенцата най-често за обяд, но можете да ги направите и за вечеря (поне 3 часа преди лягане), ако сте по-често гладни вечер. Можете да ги сервирате със зеленчуци, свежа салата, варен ориз или с вкусен сос, за който можете да прочетете рецептата по-долу. Тиквичките в кюфтетата съдържат много хранителни вещества и имат само 25 калории на 100 г тиквички. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие тези Кюфтета за манекенки :
Кюфтета от тиквички за манекенки
Продукти:
4 тиквички
1 морков
1 сладък картоф
1 чаена лъжичка сол
100 г кашкавал или сирене
3 скилидки чесън
2 яйца
½ чаена лъжичка черен пипер
150 г галета
ЗА СОСА:
1 глава лук
зехтин
1 тиквичка
копър
120 г сирене
3 скилидки чесън
Приготвяне:
Отрежете двата края на всяка тиквичка и настържете заедно с кората от едрата страна на рендето. В по-дълбока купа се слагат тиквичките, след което на най-дребната страна на рендето се настъргва обеленият морков. Обелете сладкия картоф, след което го настържете по същия начин като моркова.
Двете храни се слагат в купата с тиквичките, посоляват се леко, след което всичко се разбърква с лъжица. Отделно настържете кашкавала на ситно, а скилидките чесън прекарайте през преса или ги нарежете на ситно. Смесете кашкавала и чесъна. В отделна купа разбъркайте яйцата (най-добре е да използвате домашни).
Сместа от тиквички, моркови и картофи ще "плува" в соковете на зеленчуците, така че я отцедете преди да я смесите с останалите съставки. Тази вода се изхвърля. Смесете настърганите зеленчуци с кашкавала (сиренето) и чесъна, добавете яйцата, след което подправете с черен пипер и объркайте всичко.
От тази смес оформете топчета по ваш избор. Правя ги по-големи. За тези кюфтета не ви трябва брашно. Върху дървена дъска изсипете малко галета и отгоре наредете кюфтетата, които допълнително поръсите с галета, така че да се покрият от всички страни.
Върху стандартна тавичка сложете хартия за печене, намажете с малко олио и наредете кюфтенцата на леко разстояние. Получават се над 15 по-големи кюфтета. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 20-25 минути, докато хванат фина коричка.
ЗА СОСА: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко зехтин на слаб огън (около 3 минути). Нарежете тиквичките на кубчета, след което ги добавете към лука в тигана и отново запържете за около 3 минути. Накълцайте копъра, сложете го в блендер, след което добавете към него настърганото сирене.
Сложете 3 пресовани скилидки чесън в блендера, след което добавете запържените тиквички и лук. Всичко се пасира на фина и еднородна смес, която ще служи за сос, който е много вкусен.
Поднесете изпечените кюфтета със соса.
Да ви е сладко!