Пуканките се считат за най-популярния снак по света, но малко хора знаят, че това е и най-здравословната закуска. Това е така по няколко причини, като основната причина е техният състав, който е богат източник на хранителни вещества.
Разбира се, ако правите пуканки с много олио, това ги прави вредни, а добавянето на прекалено много сол може да бъде опасно за зрението и цялостното здраве. Пуканките са по същество царевични зърна, които имат специфично свойство, което ги кара да се разпукат и да разширят обема си при наличие на повишена температура.
Причината за това свойство е наличието на т.нар „пакетирана“ вода в средата на зърното, която при излагане на високи температури се разширява и създава „експлозията“ или разпукването, което виждаме. Пуканките се консумират от много отдавна и с течение на времето набират популярност най-вече заради ниската си цена.
Освен това е важно да се обясни, че те се приготвят с цялото зърно, тоест обвивката, която съдържа голям брой хранителни свойства, не се отстранява от тях. В кората има витамин В (1, 2 и 6), желязо, фосфор, магнезий, калий, цинк, манган, мед...
Те се считат за нискокалорична храна, така че можете да ги ядете постоянно, докато сте на диета. В допълнение, пуканките съдържат голямо количество растителни фибри, които помагат за намаляване на хроничните възпаления и са подходящи за тези, които имат диабет тип 2.
Нашият съвет е да приготвите пуканките с малко сол и малко зехтин. След приготвянето можете да добавите различни билки и канела като подправки, а като здравословни гарнитури можете да използвате разтопен черен шоколад и фъстъчено масло, ако желаете в сладък вариант.
За да направите пуканките още по-здравословни, можете да добавите малко хранителна мая, за да станат пуканките по-кремообразни, но също така маята съдържа важни хранителни вещества като протеини, фибри, витамини от група В и минерали.
Ще ви разкрием още един малко известен трик за меки и сочни пуканки . Ако искате перфектни пуканки, дори по-добри от тези, които се продават в киносалоните, трябва да опитате този трик.
Трябва също така да знаете, че зъбите страдат най-много от недобре изпуканите пуканки, тъй като статистически най-голям процент счупени зъби се отчитат именно от яденето на пуканки.
За да направите идеално изпукани пуканки, трябва да направите едно нещо, преди да ги сложите на котлона. Не всеки ще ви разкрие този трик! А именно - трябва да ги накиснете във вода за около 10 минути.
След това ги подсушете и накрая ги изсипете в подходящ за това съд или в тенджера, която поддържа равномерна температура, като добавите 1 супена лъжица олио. Благодарение на този трик пуканките ще са по-бухнали от тези, които не сте накиснали във вода.
Друго, което трябва да знаете, ако не ги накисвате във вода - сложете студено масло в тенджерата заедно със зърната. Повечето грешат, защото ги слагат във вече загрято олио.