Рецепти за кюфтета - колкото щеш! Нервозни, Татарски, традиционни... Но днес ви предлагаме да опитате нещо наистина различно, че и много красиво, достойно да украси празничната ви трапеза.
Кюфтета по шотландски
Продукти:
400 гр.смляно говеждо месо (може и свинско)
по 1 чаена лъжичка сушен магданоз и мащерка
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус
100 гр.брашно
150 гр.галета
1 чаша растително масло
6 бр.яйца
Начин на приготвяне:
Първо сварете яйцата. След като махнете тенджерата от котлона, извадете яйцата и дръжте всяко едно от тях под течаща студена вода за 1 минута. След това ги сложете в съд с вода, за да изстинат окончателно, а после ги обелете.
Вземете по-дълбок съд и сложете в него каймата, нарязания на ситно лук и магданоза. Прибавете малко сол и пипер и омесете много добре.
Получената смес разделете на шест равни части. Парчетата трябва да са овални или кръгли, с дебелина не повече от 125 мм. и ширина от 75 мм.
В друг съд изсипете брашното и малко черен пипер. Ако е необходимо, добавете и сол.
В получената смес ще трябва да оваляте много внимателно всяко яйце, след което да го увиете с каймата и да запечатате добре крайчетата.
Оваляйте добре в галетата. Между другото, преди да го направя, лично аз разбивам едно яйце и потапям яйцата с кайма в него, а после овалвам добре в галетата.
Идва ред на пърженето. В добре загрято олио изпържете всяко опаковано в кайма яйце. След това го поставете на кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина.
Кулинарният ви шедьовър ще изглежда още по-неустоимо, ако преди сервиране украсите чинията със свежи подправки.
Яйцата могат да се сервират цели или разрязани наполовина. Към ястието може да добавите някакво сосче или горчица. Да ви е сладко!