Употребата на специален джинджифилов чай за отслабване е широко използван метод от редица жени в Европа и САЩ, а в последните години употребата на чайове за отслабване в България става все по-популярна. За първи път чай за отслабване е използван от Източните народи (Китай, Индия и Япония). При тези народи използването на чай не само за отслабване, но и за лечение на различни болести датира от хиляди години.
Една от билките, които се използват при приготвянето на чай за отслабване е джиндифилът . Тази билка действа стимулиращо на кръвоносната система и най-вече движението на кръвта. Пиейки джинджифилов чай за отслабване се наблюдава ускоряване на метаболизма, допълнително билковия чай действа върху кожата като я прави млада и еластична.
За да приготвите чай за отслабване от джинджифил е необходимо да използвате корена на билката . Джиндифиловия корен за приготвяне на чай се режи на тунки лентички. Количеството корен необходим за приготвяне на чай за отслабване е количество 1/3 от човешка шепа. За джиндифиловия чай количеството корени се вари във вода (2 литра).