Чесънът е задължителен за българската национална кухня, но неговите функции далеч не се изчерпват с това. Той има и лечебни свойства, тъй като съдържа съединения, които са с антиоксидантни, антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, пише delo.bg.
Много хора задължително слагат от тази кореноплодна подправка на трапезата си. Също толкова полезен е и домашно направеният чай от чесън, който се препоръчва за редовна консумация. Поставете 3-4 обелени (може и нарязани на 4) скилидки в 500 мл вряща вода, оставете за няколко минути да се запари и чаят е готов за консумация. Допълнително може да сложите във врялата вода и пакетче от любими на вкус чай.
Отварата предотвратява развитието на холестерола и сърдечните заболявания, както спомага и за по-добрата циркулация на кръвта. 1-2 скилидки намачкан чесън дневно подобряват сърдечно-съдовата система, желателно е да се консумира и чай от чесън, а резултатите ще са в пъти по-големи.