Днес имаме за вас една чудесна бърза закуска - вкусни, топлички кашкавалки на тиган със златна коричка. Трябват ви само 1 яйце, чаша кисело мляко, малко брашънце и вкусната закуска е готова! Ето и рецептата за бързи кашкавалки на тиган :
Бързи кашкавалки на тиган
Продукти:
200 мл кисело мляко
1 яйце
1 ч.л.
1/2 ч.л. сол
2-3 с.л. олио за тестото + олио за пържене
100 гр. кашкавал или твърдо сирене
около 300 гр. брашно
Приготвяне:
Изсипете киселото мляко в купа, добавете яйцето и солта, и разбийте леко с тел.
Пресейте вътре около половината от брашното (добавете бакпулвера (содата) в него) и разбъркваме добре.
След това пресейте останалото брашното, но на малки партидичасти, защото може да не ви е необходимо цялото количество. Може да отнеме 300 г, а може и 350 г - зависи от плътността на млякото и влжността на самото брашно. Когато тестото вече се е събрало на топка, добавете малко растително масло, то ще стане по-еластично.
След това прехвърлете тестото от купата на масата, омесете го добре за 2-3 минути и го оставете директно на масата, покрито с кърпа или прозрачно фолио да почива 5 минути.
През това време настържете кашкавала на едро ренде.
След като отпочине тестото, го разточете на правоъгълен слой, не много тънък. След „почивката“ тестото лесно се разточва и не се свива. Разпределете настъргания кашкавал по повърхността.
Завийте на руло, прищипете краищата и нарежете на малки шайби от 3-4 cm.
Леко сплескайте всяка шайба и леко поръсете с брашно.
След това разточете на питки с дебелина около 0,5 cm.
Изпържете питките в предварително загрят тиган, като всеки път добавяте малко количество олио. Пържете от двете страни до златисто-кафяво - пекат се много бързо и добре.
Да ви е сладко!