Червени яйца без химия - най-ярките природни бои, с които да ги направите от цикламени до тъмночервени:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Червени яйца без химия - най-ярките природни бои, с които да ги направите от цикламени до тъмночервени:
217004
Снимков материал: pixabay.com
Червени яйца без химия - най-ярките природни бои, с които да ги направите от цикламени до тъмночервени:

Червеното е най-традиционният цвят, в който боядисваме великденските яйца . То символизира пролятата кръв на Исус Христос, когато е бил разпнат на Разпети Петък.

Първото яйце задължително се боядисва в червено, а останалите - по желание.

Днес съществуват много техники за боядисване и пъстрене на великденски яйца, но повечето включват изкуствени оцветители. 

Днес решихме да заложим на естественото и ще ви научим на няколко трика, с които ще си имате най-ярката натурална червена боя за яйца

Люспи от лук

яйца боядисани с лук

Това е най-старият начин за боядисване на яйца в червено - всичко, което трябва да направите, е да напълните тенджерата с люспи от червен лук, да долеете вода (2 л за 10 яйца), 2 лъжички сол и 1 лъжичка оцет.

Сварете яйцата в тази вода по обичайния начин - щом заврат, ги оставете да се варят максимум 10 минути на умерен огън, след това дръпнете от огъня и оставете яйцата да изстинат напълно във водата. Ако люспите са прекалено тъмни, не ги оставяйте дълго време във водата, за да не станат кафяви.

яйца с лук

Може предварително да украсите яйцата с различни тревички и растения, да ги увиете в тензух или чорапогащник, след което да ги пуснете във водата с лука. 

Сок от вишни

боядисване на яйца с вишна

Ако искате яйцата да добият впечатляващо интензивен червен цвят, използвайте сок от вишни. Прави се по същия начин като с люспите от лука - пуснете яйцата в тенджера и ги залейте със сок от вишни, добавете малко сол и оцет.

Сварете ги в сока и оставете да се охладят в него.

 

Цвекло

боядисани яйца с цвекло

Още едно великолепно природно багрило. Процедурата е както със сока от вишни - залейте яйцата със сок от цвекло и ги сварете в него. Ако не искате да са много наситено цикламени, а само нежно виолетови, разредете сока с малко вода.

Смлян червен пипер

лъжица червен пипер

Поставете 4 с.л. смлян червен пипер в 1 л вода, добавете малко сол и оцет, и сварете вътре яйцата. Внимавайте да не използвате лют пипер, защото може да попадне в самото яйце.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft