Черен списък на 8 вида риба, от които е по-добре да откажете, заради високи нива на живак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Черен списък на 8 вида риба, от които е по-добре да откажете, заради високи нива на живак
19008
Снимков материал: pixabay.com
Черен списък на 8 вида риба, от които е по-добре да откажете, заради високи нива на живак

За съжаление, дори и здравословен продукт като рибата може да не е винаги безопасен за вашето здраве. Съставихме „черен списък“ на онези видове риби, които никога не е добре да се ядат.

Трудно е да не харесваме рибните ястия: най-често са подходящи за диетично хранене, защото съдържат перфектния баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така насищат тялото ни с необходимите киселини и микроелементи.
 
Наскоро говорихме за най-полезните видове риба, които е по-добре да включите в седмичното си меню.

Но, за съжаление, дори този най-полезен продукт може не винаги да е безопасен за вашето здраве. Днес решихме да направим един вид черен списък на онези видове риба, които е най-добре да не купувате или поръчвате в ресторанти.

Скумрия

Напълно безобидна на пръв поглед скумрия, която използвахме да ядем пушена или осолена, изобщо не е толкова здравословна риба, колкото изглежда.
Тази голяма хищна риба натрупва в себе си най-опасния живак за човека, който се съдържа в големи количества в замърсена от промишлени емисии морска вода. Ако тази риба ви е любима, яжте я не повече от веднъж месечно.

Тилапия


Тилапия се цени за високото си съдържание на лесно смилаеми нискокалорични протеини и полиненаситени мастни киселини. Приготвя се лесно, а броят на прекрасните рецепти с тази риба е просто огромен, обаче тилапията е строго противопоказана за мнозина.

Факт е, че наред със здравословните мазнини, тази риба буквално изобилства от вредни съставки. Оттук забраната да се използва тилапия за всеки, страдащ от сърдечно заболяване. В допълнение, тилапията е всеядна и в месото й лесно се натрупват всякакви токсини, които могат да бъдат опасни за човешкото тяло.

Пангасиус

Пангасиус е друг съмнителен вид риба за включване в постоянна диета. Това е лидерът на всички токсични риби, тъй като именно в него се съдържа най-много живак.
Тази риба е строго забранено да се яде за бременни жени и деца, а възрастни мъже, за да не страдат от хранително отравяне, трябва да я ограничат в диетата си до 100 грама на месец.

Змиорка

Те се харесват пържени, пушени и мариновни, а ястията от змиорки са скъпи, защото изобщо не е лесно да се сервират и разкриват всички изключителни вкусови качества на тази риба.

За съжаление основният речен деликатес е известен и със способността си лесно да абсорбира промишлените и селскостопански отпадъци, съдържащи се във вода, както и живак, в мастната си тъкан.

Акула
Всеки от нас поне веднъж в живота си чу за вкусно филе от акула - ястие от вкусно и питателно месо, което не съдържа кости. Готвенето на акула е много трудно поради специфичната миризма и затова ястията от нея се считат за деликатес.
Независимо от това, не бързайте да поръчате супа от перки от акули или филе от акула в ресторант. Този хищник, подобно на много други риби в нашия списък, е известен със способността си да натрупва много живак в тъканите си.

Морски костур


Морският костур е рядкост по рафтовете на магазините за риба. Недобросъвестните продавачи често го заменят с по-евтини видове риба (например пангасиус или лаврак).
Не се разстройвайте: по-добре е да забравите за тази покупка. Морският костур е известен с високото съдържание на живак в месото и употребата му в храната се препоръчва да бъде ограничена дори и при възрастни.

Риба меч

Деликатният, нежен вкус, минимум кости и относителна лекота на приготвяне са само част от свойствата на рибата меч, за която тази риба е високо ценена от готвачите по целия свят.

За съжаление тази риба е много скъпа и в много ресторанти я раздават като по-евтини и, дори по-лоши, вредни видове риба. Например акула, за опасностите от която вече сме описали по-горе.

Синя риба тон

Известната риба съдържа много живак.
Освен това по-голямата част от тази злополучна риба се отглежда в специални ферми и рибни ферми, където допълнително се хранят с хормони и антибиотици. Но днес е почти невъзможно да намерите риба тон, отглеждана в естествени условия на рафтовете на магазините.

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft