За съжаление, дори и здравословен продукт като рибата може да не е винаги безопасен за вашето здраве. Съставихме „черен списък“ на онези видове риби, които никога не е добре да се ядат.
Трудно е да не харесваме рибните ястия: най-често са подходящи за диетично хранене, защото съдържат перфектния баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така насищат тялото ни с необходимите киселини и микроелементи.
Наскоро говорихме за най-полезните видове риба, които е по-добре да включите в седмичното си меню.
Скумрия
Напълно безобидна на пръв поглед скумрия, която използвахме да ядем пушена или осолена, изобщо не е толкова здравословна риба, колкото изглежда.
Тази голяма хищна риба натрупва в себе си най-опасния живак за човека, който се съдържа в големи количества в замърсена от промишлени емисии морска вода. Ако тази риба ви е любима, яжте я не повече от веднъж месечно.
Тилапия
Тилапия се цени за високото си съдържание на лесно смилаеми нискокалорични протеини и полиненаситени мастни киселини. Приготвя се лесно, а броят на прекрасните рецепти с тази риба е просто огромен, обаче тилапията е строго противопоказана за мнозина.
Факт е, че наред със здравословните мазнини, тази риба буквално изобилства от вредни съставки. Оттук забраната да се използва тилапия за всеки, страдащ от сърдечно заболяване. В допълнение, тилапията е всеядна и в месото й лесно се натрупват всякакви токсини, които могат да бъдат опасни за човешкото тяло.
Пангасиус
Пангасиус е друг съмнителен вид риба за включване в постоянна диета. Това е лидерът на всички токсични риби, тъй като именно в него се съдържа най-много живак.
Тази риба е строго забранено да се яде за бременни жени и деца, а възрастни мъже, за да не страдат от хранително отравяне, трябва да я ограничат в диетата си до 100 грама на месец.
Змиорка
Те се харесват пържени, пушени и мариновни, а ястията от змиорки са скъпи, защото изобщо не е лесно да се сервират и разкриват всички изключителни вкусови качества на тази риба.
За съжаление основният речен деликатес е известен и със способността си лесно да абсорбира промишлените и селскостопански отпадъци, съдържащи се във вода, както и живак, в мастната си тъкан.
Акула
Всеки от нас поне веднъж в живота си чу за вкусно филе от акула - ястие от вкусно и питателно месо, което не съдържа кости. Готвенето на акула е много трудно поради специфичната миризма и затова ястията от нея се считат за деликатес.
Независимо от това, не бързайте да поръчате супа от перки от акули или филе от акула в ресторант. Този хищник, подобно на много други риби в нашия списък, е известен със способността си да натрупва много живак в тъканите си.
Морски костур
Морският костур е рядкост по рафтовете на магазините за риба. Недобросъвестните продавачи често го заменят с по-евтини видове риба (например пангасиус или лаврак).
Не се разстройвайте: по-добре е да забравите за тази покупка. Морският костур е известен с високото съдържание на живак в месото и употребата му в храната се препоръчва да бъде ограничена дори и при възрастни.
Риба меч
Деликатният, нежен вкус, минимум кости и относителна лекота на приготвяне са само част от свойствата на рибата меч, за която тази риба е високо ценена от готвачите по целия свят.
За съжаление тази риба е много скъпа и в много ресторанти я раздават като по-евтини и, дори по-лоши, вредни видове риба. Например акула, за опасностите от която вече сме описали по-горе.
Синя риба тон
Известната риба съдържа много живак.
Освен това по-голямата част от тази злополучна риба се отглежда в специални ферми и рибни ферми, където допълнително се хранят с хормони и антибиотици. Но днес е почти невъзможно да намерите риба тон, отглеждана в естествени условия на рафтовете на магазините.