1 кг череши
90 г меко краве масло
120 г захар
2 яйца
щипка сол
130 г брашно тип 500
1 ч. л. бакпулвер
настъргана кора и сок от 1/2 лимон
пудра захар
Фурната се загрява на 180 С.
Черешите се измиват и обезкостяват.
Маслото се разбива със захарта и солта до пухкава смес.
Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбива добре.
Добавят се лимоновата кора и сок, след което се пресява брашното заедно с бакпулвера.
Тестото се разбърква.
Огнеупорна кръгла тава (26 см) се намаслява и се застила с хартия за печене.
Изсипва се тестото и се изравнява, отгоре се изсипват черешите, като леко се притискат.
Сладкишът с череши се пече 50-55 минути.
По желание при поднасяне се поръсва с пудра захар.