500 гр. череши, почистени от костилките и дръжките (може и вишни)
3 големи яйца
½ чаша захар
2 ч.л. екстракт ванилия
щипка сол
½ чаша брашно
¾ чаша смес от сметана и прясно мляко (може само сметана)
½ чаша пълномаслено мляко
1 ч.л. бадемов екстракт (по желание)
1 чаша маскарпоне
1 ч.л. ванилов екстракт
2 ч.л. пудра захар + още малко за поръсване
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете форма за пай и поставете на дъното черешите на един пласт.
В купа разбийте яйцата на пяна, добавете захарта и разбивайте още минута. Добавете солта и ванилията, след това добавете брашното и разбийте, докато се получи гладка смес. При непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко и сметаната, докато се поемат от сместа. Трябва да се получи тесто, подобно на палачинковото.
Тупнете купата върху плота, така че да се пукнат евентуалните въздушни мехурчета, след това излейте тестото внимателно върху черешите. Изпечете клафутито 35 – 45 минути, докато се понадуе и стане леко кафеникаво (тествайте готовността със суха клечица).
Прехвърлете клафутито върху кухненска решетка и оставете да поизстине до стайна температура.
Разбийте маскарпонето с ванилията и пудрата захар, докато се получи пухкав крем. Поднесете резен от клафутито с розичка от крема Маскарпоне и пудра захар.