Черният ни дроб е създаден да оцелява 600 години, а ние го унищожаваме само за 60: Ето как!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Черният ни дроб е създаден да оцелява 600 години, а ние го унищожаваме само за 60: Ето как!
6810
Снимков материал: pixabay.com
Черният ни дроб е създаден да оцелява 600 години, а ние го унищожаваме само за 60: Ето как!

Ако това състояние се пренебрегне и се продължи старият начин на живот и хранене, цирозата е неизбежна.

Много учени са съгласни, че човешкият черен дроб може да оцелее поне 600 години без никакви операции, но средностатистическият човек успява да поддържа този орган здрав само 60 години.

Така увреждаме най-голямата жлеза в тялото!

черен дроб болка

Един от най-разрушителните фактори е консумацията на твърде много животински мазнини и складирането на твърде много протеини в черния дроб, което е най-честият случай сред любителите на месо и нездравословна храна, но също и сред професионалните спортисти.

Според епидемиологични проучвания честотата на омазнен черен дроб се е увеличила значително през последните години, особено сред жените. Смята се, че между 35-28% от населението на света страда от чернодробни заболявания, като 16% от тях са развили заболяването в младостта си.

Ако омазненият черен дроб се пренебрегне и се продължи старият начин на живот и хранене, това неизбежно ще доведе до цироза, тежко хронично чернодробно заболяване, което в крайна сметка може да доведе до пълна загуба на функцията на този орган.

КАК СЕ ЛЕКУВА ОМАЗНЕНИЯТ ЧЕРЕН ДРОБ?

Най-важният фактор при лечението на черния дроб разбира се е диетата, която предполага ниско ниво на мазнини и ограничен прием на храни, които потенциално могат да увредят черния дроб.

здрав черен дроб

КОИ ХРАНИ УВРЕЖДАТ ЧЕРНИЯ ДРОБ?

Храната, която ядем, влиза в стомаха и след това в червата. Тук се разгражда, смила и абсорбира в кръвта. Хранителните вещества се транспортират по-нататък чрез кръвния поток, които достигат до черния дроб през кръвоносните съдове. Излишните мазнини от животински произход, постъпили чрез храната, също достигат до черния дроб, който е своеобразен филтър в тялото. Когато има твърде много от тези мазнини, черният дроб няма друг избор, освен да ги абсорбира.

С течение на времето чернодробните клетки се разрушават, така че когато този орган загуби силата и мощността да неутрализира големи количества мазнини, холестеролът започва да се движи свободно в кръвта, отлагайки се в други жизненоважни органи и тъкани.

Натрупаните мазнини и холестеролни отлагания в кръвоносните съдове и капилярите водят до развитие на съдова склероза (атеросклероза), а в бъдеще могат да бъдат причина за инсулт и инфаркт, както и коронарна болест на сърцето. Холестеролът и мастните натрупвания разрушават панкреаса, което може да доведе до развитие на диабет.

храни за черния дроб

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИЛИ РЕШИМ ТОЗИ ПРОБЛЕМ?

Трансмазнините трябва да бъдат елиминирани от диетата и приемът на мазнини като цяло трябва да бъде ограничен. Най-добре е да се консултирате с вашия лекар относно диетичното меню.

Във всеки случай трябва да ядете колкото се може повече храни, които се считат за "мехлем" за черния дроб, а именно артишок, тиква, маруля, суроватка, моркови, цвекло, зеле...

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft