Всеки от нас си има начин, по който подготвя храната. Често той се основава на спонтанни навици, а някои от тях могат да повлияят зле на здравето.
Много от тези навици предизвикват определени заболявания и развитието на бактерии.
За да предпазите себе си и своите близки, от днес променете следните навици:
1. Размразяване на месо
Размразяването на месото е първата стъпка при подготовката на обяда където грешите. Много от хората размразяват месото на кухненската работна повърхност, което е голяма грешка, защото бактериите бързо се размножават при стайна температура и може да се задържат на повърхността.
Това означава, че ако след това на кухненската печка поставите друга храна, бактериите се предават на нея.
Най-добрият начин да размразите храната е да я поставите в чиния с топла вода. По желание може да я сложите в микровълнова печка, ако не разполагате с достатъчно време.
2.
Миенето на месото на кухненската мивка не е хигиенично, защото отново бактериите се задържат на повърхността.
3. Разделяне на суровото от обработеното месо
За подготовката на суровото и вареното или печеното месо винаги трябва да се използват различни съдове. Никога не поставяйте сготвеното месо в контейнер, в който по-рано е имало сурово месо. Същото важи и за морските дарове.
4. Охлаждане на храната, преди да я сложите в хладилника
Много хора смятат, че преди да поставят храната в хладилника трябва добре да я охладят. Въпреки това, оставянето на топлата храна на стайна температура е само добра покана за бактериите. В храната, която бързо се разваля бактериите се развиват за по-малко от 2 часа, освен ако храната не се постави в хладилник.
Въпреки това, току-що сварената или гореща храна не трябва да се поставят в хладилник, заради изпускането на топлина, която може да развали другата храна.
Препоръчително е да я охладите бързо, със студена вода или прехвърляне в нов съд, след това да я поставите на някое студено място в дома. Така бързо ще свалите температурата и по-бързо ще може да я сложите в хладилника.
5. Замразяване на ястия с картофи
Свежи картофи или ястията, които ги съдържат не е желателно да замразявате, защото при температура под 0 нишесте се превръща в захар и става вредно. Затова дървените кутии, поставени в тъмни и сухи помещения, които са идеални за съхранение на картофите.
6. Загряване на вече сготвени картофи
Картофите, който вече са били термично обработен не би трябвало да загрявате, защото след това губят всичките си хранителни свойства.
Плюс това, когато се загряват, в самото сърце на картофите се освобождават тежки метали, като токсичен соланин , който разбива белтъците в организма.
Може би няма да се стигне до отравяне, но този навик трябва да го избягвате. По-добре е да ядете картофите охладени, твърдят диетолозите.
7. Мариноване на месо на кухненските повърхности
Маринованто на това мястото е еднакво рисковано и вредно както и размразяване, по същите причини.
8. Използване на марината като сос
Въпреки че изглежда икономично, трябва да имате предвид, че бактериите от прясно месо може да ви унищожат храната. Марината може да използвате за сос само ако добре я сварите преди консумация.
9. Измиване на ръцете по време на готвене
Значението на чистите ръце всички го знаем, но рядко го спазваме. Без да бързате, преди да започнете с подготовката на всякаква храна, е добре да измиете ръцете си със сапун около 20-ина секунди.
Редовна измиване през готвенето също е препоръчително, особено когато докоснете прясно месо. Преди да преминете към подготовката на зеленчуците, задължително измийте ръцете си със сапун.
10. Неизмити плодове
Дори и ако планирате да обелите плодовете, разумно би било да ги измиете. Пестицидите от плодовете лесно се пренасят на ръце и повърхностите, така че преди да решите да направите плодова салата, плодовете задължително се потапят в съд с вода и се оставят да престоят няколко минути.
11. Храните, които твърде дълго държите на стайна температура
Винаги е по-добре да сервирате храната пред гостите, отколкото да я оставите да стои на масата с часове.
Сервирайте малко количество, за което знаете, че бързо ще се изяде, а останалата част се съхранява в хладилник и се изнася при необходимост.
Имайте предвид, че храната, която стои повече от 2 часа при стайна температура вече е рискована за хранене.
12. Различните по загряване на храната
Когато подгрявате месо, риба или яйца, често се случва да остане "студена зона." Точно в тази студена зона могат да се развият вредни бактерии.
Затова преди всяко загряване на храната равномерно разпределете количеството, ако е необходимо добавете малко вода и разбърквайте постоянно. Съдът се покрива с капак или фолио, защото парата ще се запази вътре и по този начин ще осигурите термично обработване на храната.