Четете внимателно етикетите и ако попаднете на тази добавка, да знаете, че в редица страни вече е забранена, че е канцерогенна

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Четете внимателно етикетите и ако попаднете на тази добавка, да знаете, че в редица страни вече е забранена, че е канцерогенна
4699
Снимков материал: pixabay.com
Четете внимателно етикетите и ако попаднете на тази добавка, да знаете, че в редица страни вече е забранена, че е канцерогенна

Тази хранителна добавка се съдържа в много и най-различни продукти, но французите я забраняват защото всъщност е опасна

Във Франция от следващата година официално се забранява една от най-популярните хранителни добавки - Титаниевият диоксид, по-известен под обозначението Е171, поставено върху опаковките на множество продукти. Причината за налагането на тази забрана са опасенията, че може би причинява рак.

Дълго време тази добавка се смяташе за безвредна и бе сред множеството други хранителни добавки, преминали необходимите задължителни тестове за безопасност.

През 2016 г. обаче излезе проучване, което установи, че добавянето на Е171 към храната на плъхове води до предракови промени в червата при 40% от лабораторните животни, приемали добавката в продължение на 100 дни. Този висок процент стана причина за появилите се опасения, че Е171 е канцерогенна.

Е171, в чиито състав влиза титанов диоксид, бе определяно като безвредно инертно вещество, което не предизвиква химични реакции в живите организми. Но новите резултати показвали точно обратното – наночастиците оказват силно механично действие върху живите клетки и разрушават естествената им структура. Вдишването на праха може да доведе до ракови заболявания, проблеми с черния дроб и бъбреците.

Тя се съдържа в някои сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства и може би е добре да последваме примера на французите и да внимаваме да не купуваме продукти, в чието съдържание присъства Е171.

Под прицел е целият организъм

Френската национална агенция ANSES, която се занимава с безопасността на храните, започна проучване на всичко известно за добавката до този момент. Оказва се, че тя уврежда и червата, като позволява на вредните бактерии, които живеят в тях, да проникнат в организма ни. А от друга страна, това нарушава усвояването на хранителните вещества. Освен това проучванията показват, че тази добавка може да бъде опасна за черния дроб, бъбреците и мозъка, далака, сърцето и белите дробове. Прониквайки в тези органи, тя се натрупва в тях и има токсичен ефект, пише сайтът zdrave.to.

Експертите на ANSES, които са прегледали внимателно резултатите от всички тези проучвания, официално обявили, че добавката не е безопасна, както и, че при нея засега дори не е възможно да се установи безопасно ниво на потребление. Освен това, има много изследвания, които показват особената опасност от добавката, ако я вдишаме. В този случай тя способства за развитието на рак на белия дроб.

Тази добавка е почти навсякъде

Другите названия на добавката Е171 са титанов диоксид, диоксид на титана, TiO2. Всички тези обозначения могат да бъдат намерени в огромна част от храните, ако решите да прочетете състава им. Бонбони, дражета, глазури и други бели сладкарски изделия с много висока вероятност съдържат Е171. Същото се отнася и за дъвките и белите насипни (прахообразни) продукти, както и за всички видове декорации, използвани за украсяване на торти, сладкиши, кифлички и др. Но титановият диоксид присъства в състава и на много други продукти, пише сайтът zdrave.to.

Например, ако прочетете състава на вашата паста за зъби, ще го намерите там почти със сигурност - титановият диоксид ѝ придава белия цвят. Като оцветител тя се използва и в производството на лекарства (в този случай не винаги се посочва съдържанието ѝ), козметика, хигиенни продукти. Ако вземете парче бял сапун, тогава с вероятност повече от 90% в състава му ще откриете компонента Cl 77891 - така обикновено се обозначава оцветителят на титановия диоксид в състава на козметични и хигиенни продукти.

Боите за коса, слънцезащитните продукти и други козметични продукти също често съдържат титанов диоксид. Много такива продукти се произвеждат под формата на спрейове. И това е особено неприятно, защото при пръскането им е много лесно да се вдиша тази добавка. Може да се намери и в магазините за хардуер и на строителните пазари. Тук тя се продава като бял титан - популярната бяла боя. Като багрило и пълнител титановият диоксид се използва в производството на гуми, пластмаси, хартия, бои и лакове.

Принципът на “неуловимия Джо”

Защо толкова дълго използваните добавки, считани за безвредни, изведнъж станаха опасни? Всичко опира до принципа на “неуловимия Джо” - не се търси активно вредата за здравето от употребата на титанов диоксид, тъй като по своите качества отговаря на критериите за безвредни вещества. Това вещество е било неразтворимо и следователно, не се е абсорбирало в червата и не е преминавало през храносмилателния тракт. И каква е вредата му в този случай? Никаква.

Но когато наночастиците станаха мейнстрийм в науката (б.р. доминиращо възприятие и разбиране в дадена област), погледът към титановия диоксид се промени. Факт е, че значителна част от титановия диоксид е представена от наночастици, те така и се обозначават - TiO2-NP (NP е английското съкращение за наночастици). Това е характерно свойство на веществата, те се образуват в процеса на получаването им от съдържащи титан руди.

Когато размерът е от значение

Но наночастиците не трябва да се разтварят, те проникват в човешките тъкани не под формата на разтвори, а по различен начин. Всичко това се дължи на факта, че имат съвсем малки размери. Тези наночастици проникват през стената на храносмилателния тракт, през кожата, белите дробове и освен това попадат в нашето тяло през различни органи и тъкани. Следователно и други добавки от наночастици могат да бъдат опасни, не само E171. Френски експерти от ANSES възнамеряват да проучат други възможни наночастици в хранителните добавки и в нашето хранене като цяло.

Ето някои по-пикантни детайли от скандала с хранителния диоксид. Първоначално той превзема не само Франция, но и целия Европейски съюз, където дори искат да въведат предупреждение за риска от канцерогенност на това съединение във всички спрейове, които го съдържат.

Но лобисти на производителите много бързо се включиха, дори Доналд Тръмп направи реч в тяхна защита и както обикновено се случва, Европа отстъпи, (но Франция се противопостави на исканията ѝ). От къде идва такова силно лоби за някаква си добавка? Световното производство на титановия диоксид се оценява на 13 милиарда щатски долара. И затова още дълго време ще трябва да ядем продукти с Е171, както и да си мием зъбите с паста за зъби, а ръцете - със сапун, съдържащ Cl 77891.

Над бариерите

Те проникват през плацентарната бариера между майката и плода, увреждайки нероденото дете. В експеримент върху мишки било доказано как наночастиците се натрупват в клетките на чревната лигавица, като първо предизвикват възпаление и след това се превръщат в предракови клетки. Важно е да подчертаем, че това може да се случи и без да употребяваме “конски” дози Е171. Рискът е съпоставим с дозите, които получаваме с добавянето на Е171 към храната ни. Учени от Института по биология и биофизика убедително доказали как наночастици от титанов диоксид попадат в мозъка и го унищожават.

Проблемът с E171 трябва да бъде решен. Струва си да се откажем от белоснежния цвят на продуктите. Дали химическите компании, произвеждащи добавката, ще го направят? Това не е въпрос на съвест, а на пари. Но не е ли здравето по-скъпо от бизнеса?

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft