За основата:
1 чаша фино надробени шоколадови вафли
1 чаша фино надробени фъстъчени бисквити
¼ чаша фино нарязани фъстъци
½ чаша разтопено масло
За пълнежа:
680 гр. крема сирене, на стайна температура
2/3 чаши кафява захар
1 с.л. царевично нишесте
1 чаша полусладък шоколадов чипс, разтопен
¾ чаша натурално фъстъчено масло
5 яйца, на стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт (течна ванилия)
2/3 чаша натрошени фъстъци
За топинга:
225 гр. бял шоколад
2 с.л. натурално фъстъчено масло
30 гр. полусладък тъмен шоколад
2 с.л. нарязани фъстъци
Подгответе фурната, като поставите касерола на най-долната решетка, запълнена до половината с вода. Загрейте на 180 градуса.
За основата: Сложете всички продукти в средноголяма купа и ги разбийте, докато се усвоят добре. Притиснете сместа по дъното и стените на форма с подвижно дъно с около 20 см. диаметър. Сложете в хладилника.
За плънката: В голяма купа разбийте крема сиренето, кафявата захар и нишестето до гладка смес. Разбийте вътре и разтопения шоколад и фъстъченото масло. Добавете яйцата едно по едно, като добре разбивате след всяко. Добавете и ванилията и разбъркайте вътре нарязаните фъстъци. Излейте сместа върху основата на чийзкейка. Печете на 180 градуса за 15 минути. Намалете температурата до 100-110 градуса и печете още час и 10 минути, или докато средата на кейка вече не изглежда влажна и лъскава. Отстранете чийзкейка от фурната и прокарайте остър нож по ръбовете на формата. Изключете фурната и върнете в нея кейка за още 30 минути. Извадете и го оставете да се охлади непокрит за 1 нощ в хладилника.
За топинга: Внимателно разтопете белия шоколад с фъстъченото масло и заделете. Разтопете полусладкия шоколад и също го оставете настрана. Излейте сместа с белия шоколад и фъстъченото масло върху кейка и след това поръсете отгоре разтопения полусладък шоколад, като оформяте линийки. С помощта на нож, внимателно разнесете тъмния шоколад във фъстъчения слой, като го завъртате и оформяте спирали или други форми по желание. Поръсете с натрошените фъстъци. Оставете в хладилника до сервирането.