1 опаковка шоколадов чипс (същото количество натрошен или настърган шоколад)
200 гр. маргарин
200 гр. захар
500 мл. сметана
3 яйца
¼ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици нескафе
1 опаковка заквасена сметана
2 супени лъжици пудра захар
50 мл. ликьор от кафе
100 гр. шоколад за готвене
2 пакетчета ванилова захар
1 супена лъжица канела
Загрейте фурната до 180 градуса. Добре намажете с маргарин или масло тортена форма за печене.
С миксер разбийте шоколадовия чипс, 2 супени лъжици захар, маргарина и канелата. След като сместа се съедини, прехвърлете във формата за печене и разпределете равномерно по дъното.
В отделна купа изсипете сладкарската сметана. Разбийте с миксер и постепенно добавете останалата захар. След това добавете яйцата, едно по едно и бийте, докато сместа стане хомогенна.
Разтопете шоколада на водна баня и добавете 2 супени лъжици заквасена сметана и 2 супени лъжици пудра захар. Така приготвения шоколад добавете в сместа със сметана и разбъркайте. Прибавете солта, нескафето, ликьора от кафе и ванилената захар. След като сместа се хомогенизира, изсипете я върху сместа във формата.
Поставете тортената форма в предварително загрятата фурна и печете около 45 минути при температура от 180 градуса. Внимавайте да не я препечете! След като се изпече, оставете чийзкейка да се охлади един час, а след това го поставете в хладилник и оставете да престои поне 12 часа.
За украса може да залеете чийзкейка с разтопен шоколад, разбита сметана или да наръсите с какао.