200 гр грах
300 гр картофи
400 гр кисело зеле
200 гр пушена сланина или бекон
400 гр пушени ребра, колбас или наденица
2 глави кромид лук
3 скилидки чесън
3-4 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
За запръжката:
олио
2 с.л. брашно
1 с.л. смлян червен пипер (или на вкус)
Тази чорба е традиционен италиански специалитет, наречен Јота.
Слагаме граха да се вари във вода, добавяме дафиновия лист и черен пипер. Варим, докато грахът е полусварен.
В друг съд слагаме сланината/бекона да се запържи и ако е необходимо, добавяме малко олио, а след това и нарязаната кисела зелка (ако е много солена, може да я измиете преди това). Запържваме до омекване, след което прибавяме ребрата (може да замените с наденица или колбас - на вкус). Наливаме вода, колкото да покрие зелето, и варим при периодично бъркане, докато течността се поизпари - около 1 час.
Прехвърляме граха при зелето, заедно с останалата от него течност, и варим 10 минути, след което добавяме картофите и нарязаните скилидки чесън. Оставяме всичко да се вари, докато зеленчуците и месото омекнат добре, като добавяме вода при необходимост. Щом супата е готова, приготвяме запръжката: в загрятото олио запържваме брашното, червения пипер и разбъркваме до гладка смес. Добавяме запръжката на тънка струйка към супата, като бъркаме непрекъснато. Варим още 10-тина минути и добавяме подправки на вкус.