Много от нас усещат спад в енергията след хранене, но в някои случаи това може да бъде истинска причина за безпокойство.
В медицината това явление е известно като постпрандиална сънливост или умора след хранене .
Може да причини сънливост, ниска енергия, затруднено концентриране и липса на фокус.
Въпреки че обикновено това не е повод за притеснение, диетологът Фиона Хънтър обясни, че това явление е доста често срещано и че в определени случаи трябва да посетите личен лекар, предаде Би Би Си.
Снимка: pixabay
Няколко теории
"Точната причина не е напълно известна, но има няколко теории. Едната е, че това е естествената реакция на тялото към храносмилателния процес.
Друго възможно обяснение е, че сме еволюционно програмирани да се чувстваме сънливи след хранене.
„В праисторически времена, след като нашите предци са ловували и са яли храна, е имало период на почивка и сън, така че този феномен може да е еволюционен остатък от това“, добави диетологът.
Тя подчерта, че леката умора след хранене е напълно нормална, но прекомерната умора може да е признак за скрит здравословен проблем.
Диабет или предиабет – тези състояния могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар след хранене, което може да доведе до умора.
Хранителна непоносимост или алергии – може да причини умора и други симптоми след консумация на определени храни. Воденето на хранителен дневник може да помогне за идентифициране на проблемни храни.
Снимка: pixabay
Анемия – Липсата на желязо или витамин B12 може да допринесе за постоянно чувство на изтощение.
Хормоналните нарушения, като хипотиреоидизъм, могат да повлияят на енергийните нива и метаболизма.
Ако постоянно се чувствате изтощени след хранене, консултирайте се с вашия личен лекар или регистриран диетолог. Те могат да ви помогнат да откриете възможни здравословни проблеми и да ви дадат персонализирани съвети за оптимизиране на вашата диета и поддържане на стабилни енергийни нива.
Според диетолога някои хранителни вещества в храната могат да увеличат вероятността от сънливост. Това включва ястия с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати като бял хляб, бял ориз, тестени изделия, сладкиши, както и протеини, богати на триптофан – като пуешко, пилешко, яйца, сирене, риба, ядки и семена.