Баба е уникална кулинарка! Все майстори нещо в кухнята, а изпод сръчните ѝ ръце са излезли не един и два шедьовъра. Като тези любими на цялото семейство кифлички с мармалад , които традиционно приготвяме около Великден, но похапваме с апетит и по всяко друго време на годината.
Чудните кифлички с мармалад на бабчето
Съставки:
100 мл вода
300 мл прясно мляко
20 гр.прясна мая
1 чаена лъжичка захар
2 яйца + жълтък
малко сол
30 мл олио
лимонова кора
800 гр.брашно
мармалад или конфитюр по избор
Приготвяне:
Натрошете маята, след което добавете хладка вода и захарта. Когато маята шупне, добавете яйцата, хладкото мляко, олиото, лимоновата кора, брашното, солта и замесете хубаво гладко тесто.
Покрийте и оставете за 30 минути. Оформете на руло, след което нарежете на парчета по 100 гр. за по-големи и по 50гр. за по-малки кифлички.
Поомесете всяко парче на ръка и покрийте с фолио и кърпа да престои 10 минути.
Разточете с точилка всяка топка тесто до елипсовидна форма и намажете със сладко.
Подреждат се в намазнена тава. Покрийте ги и ги оставете да втасат за около 15 минути, след което намажете с жълтък.
Печете кифличките на 210 градуса за около 30 минути, след което покрийте с кърпа, за да запазите мекотата им.
Да ви е сладко!