Къпината е не само красив и предпочитан за отглеждане храст, но тя е и много вкусна, и полезна за лечението на редица болести.
Използвана е широко от индианските племена в Северна Америка, които са открили нейни други изненадващи свойства. Листата са по-често използвани с лечебна цел, но коренът е с много по-висока лекарствена стойност.
Младите, годни за консумация листа се берат през пролетта.
Вкусният плод на къпината е годен за консумация суров или приготвен като желе, конфитюр, желе или компот.
Коренът и листата имат стягащо, диуретично и тонизиращо средство. Отварата от корени е много удачна при лечението на трудни рани. Тя е и отлична алтернатива като лекарство за дизентерия , диария, хемороиди и цистит.
Най-стягащата част е коренът. Чай от корените на къпината се пие за лечение на възпалено гърло , язви в устата и възпаления на венците. Отварата от листата е полезна като гаргара при лечение на млечница и също придава един желан комфорт в устната кухина.
Наличието на големи количества танин, които се откриват в къпиновите корени и които са отговорни за стягащия ефект, ги прави полезни за лечение на диария . Чай от листата на къпината е предпочитан за лечение на кашлица .
Билков чай : до 1 унция от изсушените листа и корен се добавя 1 литър вряла вода и се вари 10 минути.