4 яйца, 400 гр. вишни и правя лесен Вишнев кекс по рецептата на леля - умираме да го ядем вкъщи!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
4 яйца, 400 гр. вишни и правя лесен Вишнев кекс по рецептата на леля - умираме да го ядем вкъщи!
4 яйца, 400 гр. вишни и правя лесен Вишнев кекс по рецептата на леля - умираме да го ядем вкъщи!
23515
4 яйца, 400 гр. вишни и правя лесен Вишнев кекс по рецептата на леля - умираме да го ядем вкъщи!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно и вие имате някоя позната леля от детството, която е приготвяла чудни вкусотии. При мен това беше леля Верче - далечна братовчедка на майка ми, майсторка на всякакви тестени изделия и сладкиши.

Именно на леля Верче дължим рецептата за този невероятно ароматен Вишнев кекс, който не пропускам да приготвя за празник.

Разбира се, вишните са плод, който ни радва само около месец през лятото, но аз си имам малка тайна - винаги замразявам няколко пакета във фризера, за да има за кекса по всяко време на годината.

Ще кажете - чак пък толкова вкусен не може да е! Напротив, опитайте, и ще се убедите сами! Освен това не ви трябват почти никакви специални умения в кухнята - всичко е много простичко и бързо. Първо се разбиват всички течни съставки, а след това се смесват със сухите.

Получената смес се изсипва в кексова форма и се пече 40 минути. Изчакайте леко да се охлади, след което му се насладете. Ето и необходимите продукти:

Чудният вишнев кекс на леля Верче

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 2 чаши захар
  • 1 чаша разтопено масло
  • 1,5 чаши гъсто кисело мляко
  • 2 чаши брашно
  • 2 чаши ванилова захар
  • 1 бакпулвер
  • 400 гр. вишни +-
  • 1-2 с.л. грис
  • малко пудра захар

Начин на приготвяне: 

Разбийте отделно сухите и течните съставки, след което ги смесете в компактна смес. Тестото става най-добре, ако първо отделите белтъците и ги разбиете на сняг, като постепенно добавяте захарта и ванилията.

След като получите плътен сняг, започнете да добавяте един по един жълтъците. След това добавете разтопеното и охладено масло, киселото мляко и разбъркайте добре сместа да се изравни.

Смесете брашното с бакпулвера, след което ги пресейте и ги добавете към сместа. Разбъркайте с лъжица или шпатула (или на най-ниската скорост с миксера).

Ако използвате замразени вишни, размразете ги и ги поръсете с малко захар и 1-2 с. л. грис, след което ги добавете към сместа и разбъркайте.

Пропуснах да напиша, че вишните трябва да са почистени от костилките - най-лесно това става с безопасна игла, но не забравяйте да сложите ръкавици, за да не боядисате ръцете си!

Намаслете и набрашнете формата, след което изсипете равномерно сместа и я заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

вишнев кекс

Най-добре проверете с дървена пръчица. Ако излезе суха, това означава, че кексът е достатъчно изпечен. Охладете малко сладкиша, след което го извадете от формата и го поръсете обилно с пудра захар.

вишнев кекс с пудра захар

Да ви е сладко!

вишневият кекс на леля Верче

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft