Банички без кори и мая от уникално тесто - дели се на 100 листа, нежно и уникално вкусно! Не закуска, а чудо!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Банички без кори и мая от уникално тесто - дели се на 100 листа, нежно и уникално вкусно! Не закуска, а чудо!
Банички без кори и мая от уникално тесто - дели се на 100 листа, нежно и уникално вкусно! Не...
35319
Банички без кори и мая от уникално тесто - дели се на 100 листа, нежно и уникално вкусно! Не закуска, а чудо!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези вкусни многослойни банички ще впечатлят любителите на домашните печива. Нежно слоесто тесто , кафява хрупкава коричка, лекота на приготвяне - всичко това заедно прави баничките с айран изключително примамливи. Ще искате да ги приготвяте отново и отново, а пък всички, на които ги поднесете, ще ги разграбят от масата, без да им дадат време да изстинат! Ето рецептата за чудни банички с айран без кори и мая:

Чудни банички с айран

Продукти:

200 мл + 1 супена лъжица прясно мляко

100 г айран или кисело мляко

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

1 чаена лъжичка сода за хляб

400 г брашно

60 г масло

1 жълтък

Приготвяне:

Изсипете 200 мл мляко в купа, добавете към него айрана, солта, захарта и разбъркайте добре.

тесто за баница

Пресейте вътре половината брашно със содата за хляб и омесете тестото с шпатула. След това постепенно добавете останалото брашно, като към края омесете на ръка. Важно е тестото да е меко, без да залепва за ръцете ви.

банично тесто

Покрийте тестото с фолио и оставете да почива 15-20 минути.

Разделете отпочиналото тесто на 4 части, от всяко парче оформете топка. Покрийте готовите топки с прозрачно фолио филм и оставете тестото да се отпусне за 5 минути.

Разточете всяка топка отделно, като не забравяте първо да я напудрите с брашно. кората трябва да е тънка.

домашни банички

Приблизителният размер и форма на корите трябва да са еднакви. Намажете готовата кора с разтопено масло и веднага пристъпете към разточване на следващата топка.

Поставете новата кора върху предишната и ги изравнете, като се опитвате да премахнете всички въздушни мехурчета, ако е възможно.

кора за баница

Намажете и следващия слой с масло. Продължете  по този начин, докато разточите всички топки. Последната кора не се маже с масло.

Поръсете работната повърхност с брашно и прехвърлете всички 4 слоя тесто върху нея. Поръсете с брашно най-горния слой и след това разточете всички слоеве колкото е възможно по-тънко, за да постигнете максимално наслояване. Навийте тестото на руло.

домашни банички

Завийте рулото на охлюв, след което леко го поръсете с брашно и отново го покрийте с фолио. Оставете тестото да почине 15 минути.

охлюв от тесто

Прехвърлете охлюва върху хартия за печене или силиконова подложка, разточете го колкото е възможно по-тънко, тъй като времето за печене директно зависи от това. В идеалния случай кората не трябва да е по-дебела от половин сантиметър.

многослойни банички

Отделете жълтъка от яйцето директно върху кората. Добавете малко мляко, разбъркайте с четка и след това намажете върху цялата повърхност. Пъхнете намазната баница във фурна, предварително загрята до 180 С и печете 15-20 минути.

домашна баничка на пластове

многослойна баничка

Прехвърлете готовата баница върху решетка и я оставете леко да се охлади, след което я поднесете топла.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft