сол - 1/4 ч л.
захар - 3-4 с.л.
вода (охладена преварена вода) - 250 мл
бакпулвер - 1 ч.л. с качул
брашно - 8-9 с.л. с качул
киселото мляко - 250 мл
прясно мляко - 250 мл
яйца - 2 бр.
олио (за пържене)
масло (за намазване)
Разбийте леко яйцата със захарта и солта с помощта на тел за разбиване.
Изсипете прясното мляко и смесете.
Добавете киселото мляко. Отново разбийте.
Добавете брашното. Бийте, докато сместа стане гладка. Тестото трябва да прилича на заквасена сметана, малко по-плътно от обикновеното. Ако е необходимо, може да се наложи да добавите няколко супени лъжици брашно.
Прибавете бакпулвера.
Не разбърквайте!
След това добавете охладената преварена вода.
По този начин тя ще угаси бакпулвера.
Загрейте тигана и го намажете с олио с четка. Изпържете от сместа палачинки от двете страни на средна температура.
Не е нужно да сипвате много от тестото, палачинките не трябва да са дебели, един непълен черпак е достатъчен. Тиганът е с диаметър двадесет и шест сантиметра. Изсипете тесто в средата и чрез накланяне на тигана разпределете равномерно тестото.
Всяка готова палачинка намажете с парче масло.