Пълнените чушки са си класика в жанра - сигурно няма домакиня, която да не умее да ги готви. Но днес ще ви представим една малко по-различна рецепта за пълнени чушки на фурна с божествено сосче - стават изключително сочни и много, много вкусни.
Пълнени чушчици на фурна с божествено сосче
Продукти:
5 големи, месести чушки
150 гр. кайма
5 с.л. ориз
сол - на вкус
черен пипер
чубрица
1 глава лук
1 среден морков
1 с.л. нарязани домати или доматен сос
1 равна ч.л. червен пипер
80 мл олио
брашно - за потапяне
1 ч.ч. вода
За соса:
250 гр. кисело мляко
2 жълтъка
1 равна с.л. брашно
пресен магданоз
Приготвяне:
Измийте добре чушките и отстранете дръжката и семето внимателно, за да не ги разкъсате.
Загрейте олиото в тиган и запържете вътре нарязания лук, настъргания морков заедно с щипка сол до омекване.
Добавете измития ориз и запържете и него. Щом стане стъклен, добавете надробената кайма и разбъркайте, докато стане на трохи.
Добавете доматите, червения пипер и налейте чаша вода (може и малко повече).
Овкусете със сол, черен пипер и чубрица на вкус.
Оставете сместа да заври и плънката да се сгъсти.
Напълнете с лъжица чушките, потопете ги в малко брашно, за да се запечатат отворите, подредете в подходяща тавичка. Залейте ги с чаша вода и 2 с.л. олио с малко сол във водата.
Сложете ги да се пекат в загрята фурна на 180°C за 20-30 минути, после внимателно ги обърнете и печете до готовност на ориза.
Изключете фурната и извадете тавата. В купа разбийте жълтъците с кисело мляко и брашно. Отделете соса от чушките и, ако е малко, добавете още хладка вода, така че да стане отново 1 ч.ч.. След това на тънка струйка добавете в яйчената смес. Разбъркайте соса и залейте с него чушките в тавата, след което върнете в загрятата фурна за 5 минути, докато се свари.
Поднесете чушките с нарязан пресен магданоз.