200 гр. пюре от тиква
125 гр. захар
125 гр. масло
щипка сол
1 пак. ванилова захар
3 яйца
250 гр. брашно
1/2 пак. бакпулвер
1 лъжица течен шоколад
За заливката:
2 портокала
1 лимон
150 гр. захар
шоколадови фигурки и разтопен бял шоколад за украса
Разбийте маслото със захарта и ваниловата захар (3-4 мин). Добавете яйцата едно по едно, като всяко разбивате около минута. Смесете брашното, солта и бакпулвера, след което добавете последователно пюрето от тиква. Разбърквайте бавно и внимателно, докато цялата смес стане хомогенна.
Изсипете 2-3 от сместа в намазнена форма за кекс, а в останалата една трета объркайте течния шоколад, след което изсипете върху тиквената смес. С вилица или клечка за зъби разбъркайте, за да се оцвети с интересна шарка.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса около 40-50 минути.
Щом се поохлади изпечения сладкиш (след 15-20 мин.), извадете го от формата и го обърнете.
Междувременно пригответе заливката. Изстискайте портокалите и лимона и разбъркайте сока със захарта. Загрейте на умерена температура, докато се разтопи захарта и дръпнете настрана за около 10 минути, за да поохлади.
Все още топлия сладкиш набодете с вилица или клечка и го залейте с горещия сироп. Оставете хубаво да попие заливката, след което го прехвърлете върху чиния за сервиране. Отгоре залейте с разтопен бял шоколад и украсете с шоколадови фигурки или поднесете с разбита сметана.