Нито един от празниците ми не е завършен без оригинални мезета . И преди съм пълнила яйца с различни продукти. Но ги сервирах студена, без никаква термична обработка. И този път реших да изпека пълнени яйца във фурната . Получи се много вкусно.
За пълнежа взех пушен бекон, но лесно можете да го замените с всякакъв колбас. Малко кашкавал (къде без него), горчица за пикантност и лъжица заквасена сметана идеално допълниха месото. Яйца с приятна пушена миризма излетяха незабавно от чинията. И това е най-добрият комплимент към рецептата. Така че ще готвя още много такива!
Съставки
Яйце 6 бр.
Бекон или колбас по ваш избор 80-100 g
кашкавал 80 g
Горчица 0,5 ч.л.
Сметана или майонеза 1 супена лъжица
Сол на вкус
Подготовка
Сварете твърдо яйцата, обелете ги, нарежете ги наполовина и отстранете жълтъците.
Нарежете бекона на малки кубчета и запържете в сух тиган
Комбинирайте яйчните жълтъци, бекон, настърган кашкавал, горчица, заквасена сметана и сол.
Напълнете белтъците с получената плънка. Загрейте фурната до 200 градуса и печете яйцата за 15 минути.
Можете също така да приготвите мезето с яйца в микровълновата фурна. Няколко минути са достатъчни, за да се стопи кашкавала. Но във фурната се появява красивата златна и хрупкава коричка. Мезето с яйца е добро топло и студено. Затова не се страхувайте да го приготвите за празничната трапеза като аперитив.