За бисквитената кора:
125 гр. масло
1 1/2 чаша брашно
1/4 чаша захар
1 супена лъжица кафе еспресо
1/2 чаена лъжичка сол
За пълнежа:
1 1/2 чаша брашно
2 супени лъжици какао
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
125 гр. масло
115 гр. тъмен шоколад, нарязан
2 чаши захар
1 супена лъжица екстракт от ванилия
3 яйца
Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете маслото, брашното, захарта, еспресото и солта, и омесете с ръце, за да получите маслено тесто. Разпределете тестото в тава за печене, така че да се оформи тънка кора, и я набодете с вилица. Поставете в хладилник пет минути, за да стегне. Изпечете кората на долната решетка на фурната около 30 минути, докато стане златисто- кафява.
В по-голяма купа смесете брашното с какаото, солта и бакпулвера. В голяма тенджера на слаб огън разтопете маслото заедно с шоколада. Дръпнете съда от огъня и добавете захарта и ваниловата захар, а след това разбъркайте вътре и яйцата. Добавете сухите съставки (предварително разбърканото брашно с какао) и бъркайте, за да получите еднородна смес.
Поставете сместа върху кората и заравнете повърхността. Печете още 30 минути, докато горният слой изсъхне и леко се надигне по краищата, а центърът е все още леко мек. Оставете сладкиша да се охлади и нарежете на парчета.
Така отрязания сладкиш може да стои затворен на стайна температура до пет дни.