Отлична рецепта за хляб в тиган , който можете да приготвите бързо без фурна. Ако случайно фурната се развали или просто сте на място, където разполагате единствено с тиган и котлон, това е идеалното решение за вкусен домашен хляб .
Домашен хляб от тиган
Продукти (за 2 хляба с тегло 400 g):
500 г обикновено пшенично брашно
330 мл вода
10 г сол
1 ч.л. захар
5 г суха мая или 15 г прясна мая
олио за тигана
Приготвяне:
Пригответе всички съставки - брашно, мая, сол и вода. Захванете маята в малко топла вода, като добавите чаена лъжичка захар и малко брашно.
Към шупналата мая добавете постепенно останалото брашно и омесете еднородно тесто.
Разделете тестото на две питки.
Оставете да втаса за половин час .
Ето как изглежда тестото след втасване.
Сега пригответе тиган, който намажете с масло.
Поставете тестото в намазнен тиган и печете от едната страна 12-15 минути под капак.
Печете на средна степен на котлона.
След това намажете горната част на хляба с масло (или олио) и обърнете хляба с помощта на чиния.
Оставете да се изпече от другата страна под капака.
Сега просто махнете капака и може да поднесете още топлото хлебче.
Хлябът е много вкусен с чудна хрупкава коричка.
Да ви е сладко!