Едно от любимите ястия на поколения българи са чушките-бюрек . Вярно, не е много лесно да ги приготвиш, но врътнята край котлона си заслужава на 100%.
Специални чушки-бюрек с доматен сос
Продукти:
6 средни червени чушки, печени
120-130 гр.сирене
3 яйца
1 скилидка чесън
магданоз - за поръсване, пресен
брашно - за овалване
олио - за пържене
За доматения сос:
400 гр.домати
1/2 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 парченце целина от стрък, около 25 г
4-5 с.л.зехтин или олио
сол - на вкус
черен пипер - 2 щипки
1 с.л.захар
Приготвяне:
1. Пуснете доматите за кратко във вряща вода, след това ги обелете и нарежете на едро.
2. Почистете и накълцайте лука и чесъна. Сложете ги да се запържат в зехтина с малко сол. Когато са почти готови, добавете доматите, още сол, захарта и черния пипер. Бъркайте 8-10 минути и пасирайте.
3. Варете доматения сос още 20 минути на слаб огън под капак.
4. Обелете и почистете от семките печените чушки. Те не трябва да са твърде големи, нито прекалено малки.
5. Разбийте двете яйца и към тях натрошете сиренето. Счукайте скилидката чесън и разбъркайте към плънката.
6. С малка лъжичка напълнете чушките с приготвената плънка, оваляйте всяка в брашно, след това в третото яйце - разбито, и изпържете до златисто в загрятото на умерен огън олио. По желание може да направите и по-дебела панировка със хрупкав завършек. За целта след яйцето оваляйте чушките бюрек и с галета.
Поднесете топли върху доматения сос и поръсени с пресен, накълцан магданоз.
Добър апетит!