Чушки за зимата в бутилка , с трайност до 1 година, без консерванти и без стерилизация! Много вкусна зимнина с приятен, пикантен вкус, приготвена по много лесен начин. Няма да повярвате колко лесно се правят тези люти чушлета, а и имат дълъг срок на годност.
Можете да ги приготвите в по-големи или по-малки количества и да ги направите според вашите нужди, а най-интересното е, че се приготвят в бутилка. Ако сте почитатели на пикантния вкус, това е рецептата за вас. Ето как да си приготвяте търкаляни люти чушки за зимата (а защо са търкаляни - ще разберете по-нататък):
Чушки за зимата в бутилка
Необходими продукти:
500 г зелени, чорбаджийски чушки
1 глава чесън
10 г сол или пълна чаена лъжичка
половин чаена лъжичка захар (по желание, но не е необходимо)
65 мл оцет
65 мл олио
няколко малки парченца лимон
Всички съставки са в количеството за бутилка, с изключение на чесъна, който се нарязва на скилидки и се слага в бутилките. Ще ви трябват около 3 пластмасови бутилки от 0,5 ml според това количество продукти.
Начин на приготвяне:
Измийте добре дългите тънки чушки и ги подсушете подредени на маса на пряка слънчева светлина, а водата от тях избършете с кухненска памучна кърпа. Когато изсъхнат, отстранете дръжката и ги нарежете на 3-4 по-малки парчета, в зависимост от големината.
След това вземете една глава чесън и я почистете добре, след което разделете всяка скилидка на 2-3 по-малки части. Започнете да редите чушките в пластмасови бутилки. Напълнете бутилките до 1/4 с чушки, след което добавете 2-3 скилидки чесън.
След това наредете чушките на още 1/4 от обема на бутилката, след тях това добавете чесън и процедирайте така докато изразходите чушките и напълните бутилките. След това с фуния добавете 10 г сол или 1 супена лъжица на бутилка.
Същото се повтаря и със захарта, добавят се по 3 гр.
Затворете добре бутилките със съответната капачка и ги оставете настрани. Разклатете всяка бутилка, за да се смесят леко съставките, след което търкаляйте бутилките напред-назад за около 1 минута.
Зимнината се приготвя за 1 седмица, така че оставяте бутилките да "лежат" настрани за това време. Всеки ден ги търкаляйте по 5-6 пъти на ден, през интервал от 2 часа, като търкалянето трябва да продължи 1 минута.
След 1 седмица ще забележите как чушките са придобили жълтеникав цвят и тогава са готови за съхранение. Бутилките се срязват някъде под капачката, за да извадите съдържанието им и се съхранява в чист, стъклен буркан.
Приготвена по този начин зимнината има трайност до 1 година и може да се комбинира с почти всяка зимнина.