Шам-фъстъкът-магическите ядки от древността

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Шам-фъстъкът-магическите ядки от древността
23436

Шам-фъстъкът е бил известен още от праисторически времена и още тогава са започнали да го отглеждат.

Днес шам-фъстък се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.

Храсти от диво растящ шамфъстък са се съхранили В Таджикистан, Узбекистан, Туркмения и Киргизия. Шам-фъстъкът представлява невисоко дърво, раждащо орехоподобни плодове. Когато те узреят, меката част изсъхва, а костилката се разцепва на две половини, откривайки ядката. При някои разновидности костилката не се разцепва, а това правят изкуствено – механически. В магазините обикновено продават печени солени ядки.

Според мнението на специалистите по хранителни продукти, шам-фъстъкът е високо-калоричен и съдържа необходимите за хората витамини, аминокиселини и минерални вещества. От витамините, съдържащи се в ядките, по съдържание се откроява витамин Е – природен антиоксидант, подмладяващ човешкия организъм. Неслучайно през древността са ги наричали „магически ядки“. Но най-интересното име са дали китайците – „щастлива ядка“ – най-вероятно защото пукнатинката между черупките прилича на усмивка.

Шам-фъстъкът са едни от най-древните ядки, известни в историята на човечеството. Първите сведения за тях са открити на територията на Иран и Сирия, след това в Гърция и в други европейски страни. Шам-фъстъкът се бере през нощта, защото през деня дърветата отделят етерични масла, от които се получава виене на свят.

Богати са на протеини , не съдържат холестерол и несвързани мазнини и по тези причини за вегетарианците могат да бъдат прекрасни заместители на продукти от животински произход, също така и за хората, желаещи да се избавят от излишното си тегло.

Благодарение на високите си хранителни стойности, препоръчват ядките на шам-фъстъка за възстановяване на изтощени организми. Също така са полезни при силни физически и умствени натоварвания – премахват умората и подобряват самочувствието. На вниманието на интелектуалците – шам-фъстъкът действа благоприятно на мозъка! Полезни са за подобряване работата на сърдечно-съдовата система, премахват учестеното сърцебиене, намаляват предразполагането към сърдечни заболявания. При редовна употреба подобряват работата на черния дроб, спомагат за излекуването от жълтеница, премахват чернодробните и стомашни колики, лекуват анемията, полезни са заболявания на дихателната система, усилват потентността, чистят местата, където е имало язви. Маслото от шам-фъстък помага за премахването на лунички и петна по кожата.

Те са и богат източник на важни за човешкия организъм микроелементи . Съдържат в лесно усвоими форми мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Съдържанието на витамин В6 е същото като при говеждия черен дроб. Съдържат още фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Шам-фъстъкът принадлежи към групата хранителни продукти с най-високи антиоксидантни свойства. Това са единствените по рода си ядки, притежаващи в голямо количество лютеин и зеаксантин – вещества (каротиноиди), подобряващи зрението и намаляващи риска от старческа дистрофия, причиняваща необратимо ослепяване на старите хора.

Обикновено се смята, че нивото на холестерола трябва да се поддържа в норма с таблетки или диети. Експерименти са доказали, че шам-фъстъкът е 7 пъти по-ефективен от другите средства. Може да ги употребявате както печени, също да ги добавяте в храната – в салати, за подправяне на месото и т.н.

В кулинарията шам-фъстъкът се използва повече от 2 500 години. В древния Изток са ги считали за символ на богатството и успеха. Днес в целия свят блюдата с добавен шам-фъстък се считат за елитни. Например, в Стокхолм, лауреатите за Нобелова награда ги гощават със сладолед със шам-фъстък. В кулинарията се използват за приготвяне на оригинални блюда с необичайни вкусови съчетания ( например, шам-фъстък с ягоди и кашкавал). Използват се също при производство на сладкарски изделия, сладоледи и други хранителни продукти. Добавят ги в бонбони, шоколади и др. В елитните чуждестранни ресторанти предлагат към шампанско или леки десертни вина ядки на печен шам-фъстък в лимонов сок. Може да се приготвят пилешки крем-супи, пълнена патица, пиле, прасенце. Смлени могат да се добавят в месни блюда, торти, сладки и различни кремове.

И накрая рецептата на една египетска салата: 500 г домати се обелват и почистват от семената, нарязват се на ситно, смесва се със 100 г ситно нарязан лук, 250 г смлени ядки, сол на вкус.

Добър апетит, здраве, успехи и дълголетие!

Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft