Шаранът на Никулден е плакия - пригответе го така, за да си оближат всички пръстите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Шаранът на Никулден е плакия - пригответе го така, за да си оближат всички пръстите:
Шаранът на Никулден е плакия - пригответе го така, за да си оближат всички пръстите:
11877
Шаранът на Никулден е плакия - пригответе го така, за да си оближат всички пръстите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традицията повелява да почитаме Св.Николай Чудотворец с риба. Тя обикновено е шаран, но може да е всяка друга риба, стига да има много  много люспи . Според легендата именно люспите символизират богатството и го внасят в къщата.

Никулденският шаран може да се изпече, изпържи, напълни с орехи и пр., но най-популярна е рецептата за шаран плакия

Самата дума плаки (πλακί) се превежда от гръцки като "печене". Гърците също приготвят подобно ястие, използвайки риба, само че предимно морска.

Ето и рецептата:

Шаран-плакия за Никулден

Трупът на шаран с тегло 2-3 килограма се разрязва по гръбначния стълб, а след това се отстраняват ребрените кости и вътрешностите. Тази операция изисква определени умения и остър нож, но няма нищо свръхестествено в нея. Тя ви позволява да напълнете шарана с голямо количество плънка. 

чистене на шаран
как се чисти шаран

За плънката сме използвали няколко стръка праз, които могат да бъдат заменени с обикновен лук. Празът се нарязва и задушава в няколко лъжици олио.

праз в тиган

Няколко минути по-късно се добавя ориз, сварен до полуготово състояние. Количеството е според броя на порциите и големината на шарана. Обикновено - около чаша, чаша и половина.

праз с ориз
След няколко минути се добавя чаша доматена паста или пресни нарязани домати. 

плънка за шаран
След това се прибавят няколко смлени скилидки чесън, половин връзка магданоз, подправя се със сол, черен пипер и захар, ако трябва да балансирате киселината на доматите. 
плънка за плакия
Половината от плънката се поставя върху тавичката, а с останалото се пълни шаранът. 
пълнен шаран с ориз
Рибата, без да зашивате разреза, се поставя върху плънката в тавата на една страна и тавичката се слага във фурната, загрята на 180 градуса. 
суров шаран в тава
Там се пече около час.
шаран-плакия
Ястието се получава много ароматно и леко. Пълнежът, който е в шарана, е сочен, а този, който е в тавичката, е покрит с приятна коричка. 
шаран на фурна

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft